Heilig Bloedprocessie steekt dit jaar in het nieuw

De Heilig Bloedprocessie trekt elk jaar op Hemelvaart door Brugge. © JD
Redactie KW

Op donderdag 14 mei, Hemelvaartsdag, trekt naar aloude gewoonte de Heilig Bloedprocessie weer door Brugge. Een os, een langer parcours en gloednieuwe praalwagens doen de tocht er dit jaar anders uitzien.

De Heilig Bloedprocessie trekt elk jaar door de Brugse binnenstad trekt en is steeds goed voor ruim 30.000 kijklustigen. Zes jaar geleden werd dit evenement opgenomen op de lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid. Dat betekende ook dat de processie steeds moest vernieuwen.

Dankzij een verdubbelde toelage van de Nationale Loterij (200.000 euro) kan en zal de processie er dit jaar al enigszins anders uitzien. Zo zal de wagen met de kribbe getrokken worden door een 1250 kg wegende os uit Veurne, de voorstelling van het Paradijs en de wagen met het paleis van koning Herodes worden vervangen door nieuwe praalwagens, de vijf courtisanes die aanzitten op het feestmaal krijgen nieuwe kostuums en ook de opener van ‘Brugge Feest’ zal er totaal anders uitzien. De Brugse ontwerper Glenn Martens liet zich voor de nieuwe outfits inspireren door het drieluik ‘De Bewening’.

Ook het parcours zal er, mede door de wegwerkzaamheden in verschillende winkelstraten, anders uit zien. Het traject wordt 600 meter langer. Tenslotte is er ook een nieuwe choreografe, een nieuwe website en ook een Facebookpagina. Ook de Heilig Bloedprocessie gaat duidelijk met haar tijd mee.

(MDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier