Heilig-Bloedprocessie investeert in uitrusting 52 Romeinse soldaten

Stefan Vankerkhoven

De organisatoren van de Heilig-Bloedprocessie werken, met de financiële hulp van de Nationale Loterij, voort aan de renovatie van de processie.

Er wordt geïnvesteerd in de uitrusting van 52 Romeinse soldaten en het tafereel van de profeten is herdacht. Voortaan worden de 1.700 figuranten digitaal gerekruteerd.

Vorig jaar al kregen de organisatoren van de Heilig-Bloedprocessie een som van 185.000 euro van de Nationale Loterij voor de ‘restauratie’. Het geld van de Nationale Loterij werd in 2015 geïnvesteerd in de vervanging van drie praalwagens : het paradijs, het paleis van Koning Herodus en de Pieta of het Ecce Homo beeld uit 1900.

Paarden

“Omdat steeds minder jonge Bruggelingen die zware wagens willen voortrekken, werden de stoters vervangen door paarden en werden nieuwe wagens ontworpen door Benoit Kervyn. Maar het publiek heeft die nieuwe wagens nog niet gezien, omdat de processie omwille van het slechte weer niet uitging vorig jaar. Overigens kunnen de tribunetickets van vorig jaar omgeruild worden bij In & Uit”, zegt dr. William De Groote, voorzitter van de vzw Heilig Bloed.

Heilig-Bloedprocessie investeert in uitrusting 52 Romeinse soldaten

Dit jaar is geïnvesteerd in de uitrusting van 52 Romeinse soldaten. “Hun kostuums zijn meer historisch correct, met een rode tuniek, een 16 kilo wegend harnas, speer en helm. We hebben nog enkele figuranten nodig. ‘t Zullen sportieve kerels moeten zijn, die een ‘outfit’ van 20 kilo kunnen torsen”, aldus algemeen coördinator Benoit Kervyn.

Profeten

Hij herdacht ook het tafereel van de profesten. “Daarbij staan Mozes en David in de kijker en er is meer interactie met het publiek. Deze profeten zetten mensen in beweging tegen onrecht : het Joodse volk, dat het Gouden Kalf aanbidt, wordt berispt door Mozes. David is een rechtvaardige koning die het volk één maakt en gezalfd wordt door God”, zegt Benoit Kervyn, die dertig nieuwe kostuums voor het Joodse volk ontwierp, gemaakt door het atelier Pavlova.

Digitaal

Matthieu Clarysse ontwierp een nieuwe website – www.bloedprocessiebrugge.be – die tegen 5 mei, Brugges Mooiste Dag, in Duits, Frans, Engels en Spaans zal vertaald zijn. Voortaan gebruiken de organisatoren ook Facebook en de sociale media om info te verspreiden en figuranten te rekruteren.

(SVK/Foto FP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier