Heidi’s kunst op Amerikaans platform: “Tot twee jaar geleden nog nooit een leeg doek van dichtbij gezien”

Heidi Vanlerberghe met twee van haar kunstwerken. Blauwe tinten domineren haar pastelschilderijen. © EDB
Redactie KW

Het begon met een online cursus gezichten schilderen, maar groeide op twee jaar tijd uit tot een indrukwekkende verzameling eigen werk. Het gaat hard voor de 49-jarige Heidi Vanlerberghe. Haar werken werden geselecteerd door een Amerikaans platform dat beginnende artiesten een duwtje in de rug wil geven.

Heidi Vanlerberghe woont samen met haar man Piet Devolder en haar drie kinderen Merel (21), Wout (20) en Billie (18) in Marke. Twee jaar geleden nam ze het creëren, schilderen en tekenen helemaal op. “Ik werk vandaag vooral met pastelkrijt”, legt ze uit. “Een echte opleiding heb ik niet gehad, twee jaar tekenacademie in mijn geboortedorp, that’s it. Wat ik vandaag breng, heb ik eigenlijk allemaal door zelfstudie geleerd. Veel oefening baart kunst, zeggen ze zeker? (lacht)

Dat Heidi een zekere aanleg heeft voor tekenkunst, was wel al langer duidelijk. Op haar zeventiende won ze een internationale prijs met de Raiffeisenkas, de coöperatieve voorloper van Cera bank . “Per leeftijdscategorie werd er toen een tekenwedstrijd uitgeschreven. Ik was een van de twee Belgische laureaten en mocht samen met alle nationale winnaars naar München.” Daar werd Heidi’s werk in de slotfinale verkozen tot het beste van alle deelnemende landen. “Al won ik er wel niets mee”, lacht ze. “Ik had natuurlijk wel mijn reis en ging naar huis met heel wat eer.”

Interieurbeurs

Na haar middelbare studies trok Heidi een jaar naar de Sint-Lucasacademie om er reclametekenen te volgen. “Maar dat avontuur stopte vrij vroeg. Ik vond van mezelf dat ik te weinig voorkennis had”, vertelt ze daarover. “Op kot gaan zag ik ook niet meer zitten en dus ben ik boekhouden gaan studeren. In Kortrijk, dichter bij huis.” Later voegde Heidi daar nog een diploma maatschappelijk werk aan toe, maar de zoektocht naar een job in die sector verliep stroef. “Een neen krijgen, was niet goed voor mijn zelfbeeld. In tekenen en schilderen vond ik een zekere troost.”

Heidi's kunst op Amerikaans platform:
© GF

Ondertussen zijn we dus twee jaar verder, twee jaar waarin voor de ambitieuze artieste heel veel is veranderd. “Ik was meteen onder de indruk van haar eerste, nieuwe werk”, pikt Heidi’s man Piet in. “De manier waarop Heidi een portrettekening naschilderde, was overdonderend.” Nadat haar schilderij getoond werd op een interieurbeurs, ging de bal echt aan het rollen. “Ik kreeg de vraag om een schilderij voor de showroom van een interieurgroothandel te maken”, gaat ze verder. “Best spannend, aangezien ik nog nooit een groot leeg schildersdoek van dichtbij had gezien. Het heeft veel inspanningen gekost, maar het resultaat mocht er zijn.”

Instagram

Vorig jaar mocht Heidi deelnemen aan Kunstzomer Leiestreek. Haar werken werden drie weken lang tentoongesteld in Lendelede. “Zo had ik weer een belangrijke motivatie, een doel om naartoe te werken.”

Heidi’s manier van werken evolueerde de voorbije maanden razendsnel. Het ‘gewone’ schilderen ruilde ze in voor pastelkrijtjes en gaandeweg kregen blauwe tinten een belangrijke rol in haar stijl. “Ik had door de verschillende opdrachten nooit echt de ruimte en tijd om te experimenteren. Eigenlijk ben ik een beetje omgekeerd begonnen“, glimlacht ze. “Mijn werken post ik vooral op Instagram. Op Facebook zijn de ‘likers’ vooral mensen die je kent, vrienden en familie. Zij vinden vaak iets ‘leuk’ uit sympathie. Op Instagram zijn ook galerijen en andere kunstliefhebbers actief, in mijn ogen een belangrijke meerwaarde. Het is ook op basis van mijn Instagram dat 1340 Gallery, een Amerikaans platform dat beginnende artiesten ondersteunt, mij heeft geselecteerd.”

Heidi's kunst op Amerikaans platform:
© GF

Om verder te blijven groeien, volgt de Markse cursussen modelschetsen in het open atelier van Marke en in het Franse Tourcoing. “In Marke krijg je pakweg 25 minuten om een model te tekenen, in Frankrijk moet het er in 7 minuten op staan. Veel tijd om echt tot in de kleinste details uit te werken is er dus niet, maar ik voel wel dat ik er veel leer. Naast gezichten wil ik me ook aan bloemen wagen. Ik zit niet stil. Ik ben van plan om nog heel veel uit te proberen”, besluit ze met een glimlach. (Els Deleu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier