Heel wat West-Vlamingen wagen hun kans in The Voice van Vlaanderen

"Ik vond het erg belangrijk dat mijn hondje aanwezig zou zijn tijdens mijn auditie aangezien Loukie een grote steun voor mij is. Ik vind het erg sympathiek van VTM dat ze dit toelieten," aldus Jennifer Berton. © The Voice van Vlaanderen
Redactie KW

Op VTM is er vrijdagavond de derde Blind Audition van The Voice van Vlaanderen. Liefst vier provinciegenoten wagen daarin hun kans. Wij spraken met Jennifer (26) uit Rumbeke, Stefaan (45) uit Moen en Emanuela (18) uit Brugge.

Rumbeekse Jennifer wil Natalia overtuigen met song van… Natalia

Jennifer Berton (26) uit Rumbeke is geen vreemde voor het VTM-publiek, want in 2015 nam ze al eens deel aan de talentenzoektocht Belgium’s got Talent, waarbij ze een ode bracht aan haar overleden oma. Ze is helemaal terug van weggeweest en laat de jury een volledig andere versie van zichzelf horen. Ze brengt een liedje van Natalia, die in de jury zit. “Dat was een gewaagde keuze, maar ik ben een grote fan van Natalia haar muziek en performance. Vandaar dat mijn auditie ook in het Engels was in plaats van in het Nederlands, waarin ik normaal zing“, aldus Jennifer Berton. De vrienden en familie van Jennifer vonden het fantastisch dat Jennifer opnieuw zou deelnemen aan de zangwedstrijd. Ze gingen dan ook mee naar de auditie, inclusief haar hond Loukie. “Ik vond het erg belangrijk dat mijn hondje aanwezig zou zijn tijdens mijn auditie aangezien Loukie een grote steun voor mij is. Ik vind het erg sympathiek van VTM dat ze dit toelieten.”

“Ongezien veel stress”

Jennifer was enorm nerveus tijdens haar auditie, ze voelde stress die ze nog nooit had meegemaakt. “Ik had enorm veel zenuwen. Het voelde alsof ik ieder moment zonder adem kon vallen. Door die zenuwen kon ik ook niet genieten van wat ik aan het doen was en dat vind ik jammer. Mijn focus lag volledig op het goed zingen en de zenuwen onder controle houden dat ik niet besefte dat ik eigenlijk aan het optreden was voor bekende zangers met naam en faam. Als ik in de toekomst aan andere zangwedstrijden zou deelnemen, ben ik er zeker van dat ik meer zou proberen te genieten”, zegt Jennifer.

Door de zenuwen kon ik niet genieten van mijn optreden

Tussen haar optreden in Belgium’s Got Talent en The Voice van Vlaanderen, zit er volgens Jennifer een groot verschil. “Mijn auditie voor Belgium’s Got Talent was vooral heel emotioneel. Ik bracht Ave Maria, van Beyoncé in de Nederlandstalige versie, als een ode aan mijn overleden oma. Het doel van mijn deelname was toen vooral respect tonen voor haar. Bij The Voice nam ik met een volledig andere ingesteldheid deel. ‘I’ve only begun to fight’, het liedje waarmee ik deelnam, maakt dat ook duidelijk. Ik wilde hiermee duidelijk maken dat ik nog maar aan het begin sta en zo graag verder wil geraken in de wedstrijd. Deze keer wilde ik wel verder in de wedstrijd geraken.”

Song verdwenen vriend

Tussen haar audities van Belgium’s Got Talent en The Voice door, bleef Jennifer op muzikaal vlak niet stilzitten. Ze nam in 2015, na haar deelname aan Belgium’s Got Talent, een Nederlandstalige single op. Afgelopen week vertrok ze naar Londen om in Abbey Road Studios een eigen song op te nemen. “Ik ben zo trots dat ik dit mag doen. Het is echt een hele eer voor mij om in dezelfde studio’s te mogen opnemen als waar Amy Winehouse voor de laatste keer een liedje opnam. Dat ik daar zal gestaan hebben, is een onvergetelijke ervaring. Ik kreeg deze kans van iemand die mijn muzikale carrière al volgt sinds mijn deelname aan Belgium’s Got Talent”, aldus een trotse Jennifer.

Jennifer zal een eigen nummer uitbrengen genaamd ‘Zachtjes in mijn hart’. “Afgelopen woensdag, net voor Valentijn, kwam ik thuis om te zien dat mijn vriend verdwenen was. Zijn kleren, schoenen, alles was weg en ik kon hem nergens meer bereiken. Hij besloot om zomaar uit mijn leven te verdwijnen. Dat doet me veel pijn, maar ik wil dat omzetten en gebruiken in mijn muziek. Dit liedje schreef ik voor hem maar ook voor alle mensen die iets gelijkaardigs hebben meegemaakt”, besluit een emotionele Jennifer.

(SD)

Toen X-Factor, nu The Voice:Moenenaar Stefaan Baert wil scoren met rauwe stem

Stefaan Baert:
Stefaan Baert: “Als er een van de vier zou draaien, zou ik supercontent zijn.”© The Voice van Vlaanderen

Moenenaar Stefaan Baert (45) wil in navolging van Nieuwe Lichting-winnaars Mooneye de nationale media van nog wat meer Moens muzikaal talent laten genieten. “Mijn deelname komt niet uit de lucht vallen”, begint Stefaan. “In 2005 nam ik al deel aan X-factor, het jaar waarin Udo won. Net voor de liveshows viel ik af. Ik was de zesde beste van de 25+-categorie en er mochten er maar vijf door. Na mijn deelname heb ik nog twee jaar in een groepje gezongen, maar sinds 2007 zong ik niet meer, enkel nog thuis (lacht). Maar goed, vorig jaar stak de goesting om nog eens aan zo’n talentenjacht mee te doen opnieuw de kop op. Nadat mijn vrouw mijn onzekerheid wat had weggenomen, ben ik gestopt met roken en heb ik me uiteindelijk ingeschreven voor The Voice van Vlaanderen 2019.”

Rauwheid

“Of dat stoppen met roken wat heeft uitgehaald? Ja, dat is wel goed voor je fysieke gesteldheid. En die heb je nodig op een podium. Maar naar het schijnt moet ik blijven roken, want dat draagt bij tot een bepaalde rauwheid in mijn stem. Dus ben ik opnieuw begonnen”, zegt Stefaan met een knipoog.

Naar het schijnt moet ik blijven roken, want dat draagt bij tot een bepaalde rauwheid in mijn stem

Voor hij coaches Koen Wauters, Natalia, Bart Peeters en Alex Callier van zijn stemgeluid kon laten genieten, moest Stefaan heel wat preselecties doorstaan. “Ik moest voor een onbekende jury een door hen gekozen liedje a capella brengen, daarna zouden ze via email laten weten of ik erbij was of niet. De stress was altijd héél groot en zeker bij die ‘blind auditions’. Maar gelukkig mochten mijn vrouw en vier kinderen mee in de ‘family room’ en waren er een pak vrienden aanwezig in het publiek. Welke coach ik zou kiezen als ze alle vier zouden draaien? Dat is een héél moeilijke vraag”, grijnst Stefaan. “De coaches zijn allemaal ongelofelijke artiesten en hebben in België al heel wat bereikt. Als er een van de vier al zou draaien, zou ik supercontent zijn.”

Bekaert

“Nu wil ik me, hoe het verder ook zal lopen bij The Voice, op muzikaal gebied sowieso verder ontplooien. Ik denk eraan om een tweekoppig bandje op te richten. De zanger heb ik al, nu nog een gitarist zoeken”, lacht Stefaan. “Of dat dan als professioneel artiest zou zijn? Momenteel ben ik nog aan de slag als arbeider bij Bekaert, maar als die mogelijkheid zich aanbiedt, zou de keuze snel gemaakt zijn. Je boterham verdienen door je hobby uit te oefenen, daar zou niemand afwijzend tegenover staan, denk ik. A propos, vanavond zeker kijken hé!”

(JS)

Emanuela uit Brugge waagt haar kans: “Superervaring”

Emanuela Delaj.
Emanuela Delaj.© The Voice van Vlaanderen

Tot slot treedt vrijdagavond ook Emanuela Delaj (18) aan. “Een superervaring”, aldus de Brugse. Emanuela volgt les aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in de Katelijnestraat. “Ik heb dus wel al podiumervaring, maar voor The Voice had ik megaveel stress. Mijn zus heeft mij ingeschreven zonder dat ik het wist – m’n eerste reactie was: wàààt?!“, lacht ze. “Maar nu ben ik daar blij om, want het was een superervaring.”

Eigen liedjes

Haar muzikale voorkeuren? “R&B vind ik mega nice: Jorja Smith is top! Maar ik hoor ook graag van die chille popmuziek en ballads à la Birdy of Adele. En J. Cole: nog zo’n superinspiratie. Met TIBA, een producer uit Jabbeke, heb ik zelf het nummer Embrace opgenomen: da’s meer van die EDM (electronic dance music, red.) – niet echt mijn genre maar het was wel eens leuk om iets anders te proberen.”

Liefst van al wil ik verder als singer-songwriter, want ik schrijf mijn eigen liedjes

In 2016 kwam de winnaar uit haar school. “Toen Lola in de finale zat, zijn we met een volle bus mee gaan supporteren. Wat het straks voor mij ook geeft in The Voice: ik hoef niet per se te winnen, maar ik wil graag in de muziek verder. Ik heb daar altijd al van gedroomd en was als kind ook al helemaal into music. Liefst van al wil ik verder als singer-songwriter, want ik schrijf mijn eigen liedjes. Ik hecht veel belang aan mijn teksten.”

Ook nicht doet mee

In de Blind Auditions van The Voice brengt Emanuela Stop and Stare, een nummer van de Amerikaanse groep OneRepublic. “Welke coach er zich voor mij mag omdraaien? Als ik echt zou moeten kiezen, dan misschien toch Natalia. Maar ik heb eigenlijk niet echt een lieveling; de coaches zijn tenslotte allemaal echte toppers.” Emanuela stond er tijdens haar Blind Audition overigens niet alleen voor: haar nicht Erisa zit ook in de uitzending van vrijdagavond. “Erisa en ik zijn als zussen, dus dat was megaleuk. Al waren we allebei wel serieus aan het stressen“, lacht ze.

(WK)

The Voice van Vlaanderen, vrijdagavond om 20.40 uur op VTM.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier