Guillaume Noël (Gastrobar Hubert) en Pieter-Jan Rombaux (Bistro Rombaux) nieuwe chefs op Kookeet 2018

Van links naar rechts: Geert Van Hecke, Guillaume Noël, Pieter Jan Rombaux en Hilde Decleer. © svv
Redactie KW

Beide prille dertigers genoten hun opleiding aan hotelschool Ter Groene Poorte in Sint-Michiels.

Nadat restaurant ‘t Zwaantje (Gentpoortvest 70) en L’Hertiage (Niklaas Desparsstraat 11) voor de komende editie van Kookeet afhaakten wegens respectievelijk “de sluiting van de zaak” en “te druk” waren er twee vacante plaatsen. “Alle Brugse chefs die voldoen aan de voorwaarden werden aangeschreven”, zegt schepen van Lokale Economie Hilde Decleer (CD&V). “Restaurants die minstens één of meerdere Michelinsterren hebben in de laatst verschenen gids komen automatisch in aanmerking voor deelname. Ook restaurants die een vermelding hebben in de laatst verschenen Gault Millau met een quotering van minimum 13 op 20 genieten die behandeling net als de restaurants die een vermelding kregen in de laatste Bib Gourmand.”

Elf restaurants kandideerden voor twee plaatsen. Zij dienden een gerechtje klaar te maken dat een zeskoppige jury beoordeelde. Die jury bestond uit Geert Van Hecke (voorzitter), Filip Claeys (nieuw lid van de werkgroep Kookeet), Patrick Devos en Dominique Persoone, aangevuld met twee leraars van de plaatselijke hotelscholen. “Eén gerechtje sprong er bovenuit”, verschaft Van Hecke uitleg. “Voorts waren er drie gerechtjes aan elkaar gewaagd. Uiteindelijk hebben we gekozen voor een klassieker en een vernieuwer.”

De eerste nieuwe chef is Guillaume Noël van Gastrobar Hubert (Langestraat 155), de eetbar van sterrenrestaurant Sans Cravate. Hij verraste met een tartaar van Belgisch wit/blauw, Ostendaise beignet, oesterparels en zure room. Pieter-Jan Rombaux van Bistro Rombaux (Moerkerkse Steenweg 139) toverde een Zeebrugse garnaal met karnemelk zuurdesem en een gepocheerd ei op zijn bord.

Op woensdag 16 meiworden de gastchef, de overige gerechten en nieuwigheden van Kookeet 2018 bekendgemaakt. Dit culinair festijn vindt dit jaar plaats op zaterdag 29 en zondag 30 september en maandag 1 oktober. Er komt opnieuw een tentendorp op de balkonrotonde aan de achterkant van het station.

Vorig jaar klokte Kookeet af op 104.000 bezoekers.

(SVV – Foto SVV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier