Grote Markt wordt even Place du Tertre

"Ongelooflijk hoeveel details er in de Sint-Maartenskerk zitten", glimlacht de 83-jarige schilder. © JVGK
Redactie KW

De 83-jarige Hugo Van Elst uit Duffel ontdekte Kortrijk dankzij zijn kleinzoon Arnaud die hier op kot zit. Kunstenaar Hugo kwam woensdag met plezier een aquarel schilderen in de Guldensporenstad.

In twee maanden tijd doet Hugo enkele Belgische steden aan om er mooie plaatsjes of gebouwen te schilderen: Antwerpen, Brugge, Brussel en Gent kwamen al aan de beurt. Woensdag was hij in Kortrijk. “Ik ben hier nog nooit geweest. Mijn kleinzoon Arnaud zit hier op kot en mijn vrouw en dochter kwamen zijn kot een beetje opruimen. Ik kwam eens mee.”

Kortrijk is een echte openbaring voor mij. Mooie plekjes, mooie stad en vriendelijke mensen. Wat mij ook opvalt is dat Kortrijk veruit de enige stad is waar de winkelstraten aangeduid worden met wegwijzers”, vertelt Hugo. “Schilderen in een vreemde stad is verrijkend en fantastisch. Je ontmoet zeer veel verschillende mensen. Ze zijn nieuwsgierig wat ik aan het maken ben en slaan dan graag een praatje.”

“Schilderen in een vreemde stad is verrijkend en fantastisch”

Hugo maakte een aquarel van de St.-Maartenskerk. “Ik tekende eerst het gebouw. Normaal doe ik dat niet, maar het is een ingewikkeld gebouw. Ongelooflijk hoeveel details er alleen al in de ramen, galmgaten en toren steken. Ook in die mooie oude gebouwen op de markt zelf.”

Schilderen is voor Hugo naar eigen zeggen een reuzenhobby. “Ik ben altijd zeer geconcentreerd bezig en dan valt alles om mij heen weg.” Na het schilderwerk wilde Hugo nog absoluut het Begijnhof zien. “Ik kende al de begijnhoven van Brugge en Lier. Ik liet me vertellen dat het Begijnhof van Kortrijk een van de mooiste is. Zeker een bezoekje waard dus.” (PVH/JVGK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier