Groepstentoonstelling over de zee in stadsbibliotheek Oostende

De performance van Ssteven Messiaen in het bassin voor de bib bij de vernissage. © ML
Redactie KW

In de Oostendse stadsbibliotheek loopt de groepstentoonstelling Committed to the Sea. 16 kunstenaars, waaronder tal van West-Vlamingen, reflecteren er over de zee.

Tijdens de vernissage liep ook de performance ‘Qua patet orbis’ (zo wijdt de wereld strekt) van Steven Messiaen in het pijlvormig bassin voor de bib. De titel verwijst naar de wapenspreuk van Het Korps Mariniers van de Koninklijke Marine. Tijdens de performance goot de kunstenaar een blauw pigment in het water, waardoor de waterdriehoek ultramarijn kleurde.

De circulatiepompen van de waterpartij zorgen voor permanente cyclische beweging. “Die circulatie en de driehoekige bassin staan voor de cirkel en de driehoek: metafysische symbolen die in tegenstelling functioneren. De performance weegt deze symbolen tegen elkaar af met de pijlvormige driehoek als beeld voor verandering en vertrek”, zegt Messiaen.

De bezoeker aan de expo kan gaandeweg de kunstwerken over de zee ontdekken en wordt uitgenodigd om zelf na te denken over zijn relatie met de zee. Er is werk te zien van Paul Bogaert, Katrin Bosmans, Hans Defer, Dany Deprez, Manon De Sutter, Karen Dick, Maarten Herman, Kristof Lemmens, Steven Messiaen, Jan Peeters, Emma van der Put, Oscar van der Put, Philip Van Isacker, Maarten Van Luchene, Sven Verhaeghe en Caroline Vincart.

De kunstexpo loopt tot 27 augustus tijdens de openingstijden van de bibliotheek Kris Lambert in de Wellingtonstraat 17 in Oostende.

(ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier