Groeningemuseum krijgt onbetaalbaar topwerk van de Meester van de Lucia legende in bruikleen

Anne van Oosterwyck, Till-Holger Borgert, Hubert De Witte, Ruud Priem en burgemeester Renaat Landuyt bij het drieluik. © BP
Stefan Vankerkhoven

Till-Holger Borchert, directeur van de stedelijke musea van Brugge, is er na maandenlange onderhandelingen in geslaagd een Spaanse familie te overreden een topwerk van de Vlaamse Primitieven voor een periode van drie jaar in bruikleen te geven.

In 2012 werd op een internationale veiling in Bilbao een tot nog toe onbekend altaarstuk van de Brugse meester van de Lucia legende aan het licht : een monumentale triptiek uit 1488, met als centrale paneel een bewening van Christus. Een kapitaalkrachtige Zuid-Spaanse familie, die oude kunst verzameld, kocht dit ‘onbetaalbare’ werk aan. De waarde ervan wordt geschat op zeker 10 miljoen euro.

Anonieme meester

“Brugge telt al twee werken van deze anonieme tijdgenoot van Hans Memling”, zegt Till-Holger Borchert. “In de Sint-Jakobskerk prijkt zijn altaarstuk over Lucia legende, het Groeningemuseum toont zijn retabel van de Heilige Nicolaas. Wij hebben onze nieuwe, tijdelijke aanwinst ernaast gehangen in zaal 3. De Meester van de Lucia legende was een zeer succesvol schilder in het Brugge van het einde van de 15de eeuw. Hij kreeg niet enkel opdrachten van lokale schilders, maar ook van buitenlandse kooplui. Alleen zijn kunsthistorici er nooit in geslaagd zijn naam te achterhalen. Sommigen associëren hem met François van der Putte.”

Kleurenpracht

“Zijn werken – ook onze nieuwe aanwinst – kenmerken zich door hun kleurenpracht. Wie de opdrachtgevers van deze bewening waren, zijn evenmin gekend. Het moeten hoogstaande, adellijke personen zijn geweest, want het rode kleed van de schenkster, afgewerkt met witte hermelijn, getuigt van grote rijkdom. Misschien werd deze triptiek voor de Brugse Minderbroederskerk in de Braambergstraat besteld, waar ook de Catalaanse natie met stichtingen aanwezig was. Verder onderzoek moet meer duidelijkheid brengen.”

Volgens burgemeester Renaat Landuyt is deze aanwinst een extra troef voor het cultuurtoerisme in Brugge : “Onze stad geniet wereldfaam door haar Vlaamse Primitieven in het Groeningemuseum.”

(SVK/Foto BP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier