Groeningemuseum haalt 15de eeuwse Brugse drukker uit de vergetelheid

© Benny Proot
Stefan Vankerkhoven

In de late middeleeuwen was Brugge een wereldboekenstad, met als protagonist de 15de eeuwse drukker en uitgever van luxueuze handschriften Colard Mansion. Een expo in het Groeningemuseum haalt deze Bruggeling uit de vergetelheid.

Colard Mansion dankt zijn bekendheid vooral aan zijn activiteit als drukker van incunabelen of wiegedrukken, boeken gedrukt in de 15de eeuw, toen de boekdrukkunst opkwam.

Luxueus

Hij was de eerste Bruggeling om de boekdrukkunst, die vanaf 1455 Europa verhoogde, te omarmen. Hij slaagde erin om twee domeinen te verbinden : luxueuze Bourgondische handschriften en gedrukte boeken komen samen in de producten die hij in de markt zet. De letters die deze drukker ontwikkelde, kennen hun gelijke niet in ee 15de eeuwse Europese boekenwereld.

Mansions boeken bevinden zich vandaag in bibliotheken wereldwijd. Het reconstrueren van zijn boekenproductie vormt de basis van de tentoonstelling. Na 500 jaar is voor het eerst het oeuvre van Mansion opnieuw bijeengebracht in Brugge. 55 Europese en Amerikaanse bibliotheken en musea gaven hiervoor 150 exemplaren in bruikleen. Maar ook de Brugse Openbare Bibliotheek bezit een collectie Mansion-incunabelen, die ze indertijd kreeg van de Parijse Bruggeling Joseph-Basile van Praet.

Niet preuts

In de expo worden verluchte incunabelen, manuscripten, prenten en schilderijen samengebracht. Ze illustreert de geleidelijke overgang van handschrift naar druk in de 15de eeuw, maar toont ook fraaie voorbeelden van laatmiddeleeuwse prentkunst. En die is niet altijd even preuts. Getuige hiervan zijn de geïllustreerde Bocaccio en Metamorfosen….. (Foto FP)

De expo ‘Haute Lecture by Colard Mansion’ loopt t/m 3 juni. Info : www.museabrugge.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier