Gratis vat voor jubilerende Vlaamse Kultuurvereniging in Gits

De leden en oud-leden vierden samen de veertigste verjaardag van de Vlaamse Kultuurvereniging Gits. We zien zittend van links naar rechts: Chris Hasaert, Erwin Gheyle, Mark Broucke, Paul Callewaert, Marie-Louise Goethals en Leona Vandeputte. Staand herkennen we Noëlla Depotter, Charlène Moulin, Chris Vervenne, Frans Vanrijkeghem, Marianne Demunster, Dina Boddin, Koenraad Coussee, Frieda Valcke, Chris Ledoux, Steven Dekyvere, Tine Broucke, Leona Lievens, Donaat Neyrinck, Edith Everaert, Peter Hostens, Katrien Defoort, Mark Vandewalle, Daniel en Stephanie Seys. Staand op de stoelen vinden we Tine Favorel-Dewulf, Bert Reynaert, Bieke Misplon, Koen Van Thourhout en Patrick Vandevyvere. © (Foto EV)
Redactie KW

De Vlaamse Kultuurvereniging bestaat 40 jaar en dat laat ze niet onopgemerkt voorbijgaan. Voor de gelegenheid werden de oude affiches van onder het stof gehaald en de Gitse taart werd nog eens gebakken. Als spreekwoordelijke kers op de taart trakteert de vereniging volgende week alle Gitsenaars met een gratis vat in café De Engel.

De Vlaamse Kultuurvereniging Gits werd op 5 februari 1978 boven de doopvont gehouden. Stichters waren Marie-Louise Colpaert, Mark Broucke, Paul Callewaert, Elmar Van Biervliet, Toon Soubry en Michel Nolf. Ze stelden zich tot doel originele activiteiten te organiseren die de Gitsenaars zouden samenbrengen. Het mag gezegd worden dat de vereniging deze taak tot op heden nog altijd prima uitvoert.

Picknick

De voorbije 40 jaar passeerden tal van evenementen, optredens en bijeenkomsten de revue. Een aantal affiches werd van onder het stof gehaald en uitgehangen aan de etalage van winkel Demunster. Daar zien we dat bekende namen zoals Urbanus, Johan Verminnen en Raymond van het Groenewoud ooit op vraag van de VKV Gits hebben aangedaan.

Daarnaast blijft een aantal activiteiten in het collectieve geheugen van de Gitsenaars.

Een opsomming zou ons te ver leiden, maar de edities van Watuku, de picknick, de opening van de vernieuwde markt, de carnavalsstoeten, de kerstmarkt ‘Gits gaat vreemd’, de nacht van de reclamefilm, de reuzenstoet en de processie voor 900 jaar Gits doen zeker een aantal belletjes rinkelen.

“De heemkring ontstond in schoot van de Vlaamse Kultuurvereniging”

Daarnaast werd ook een aantal Gitse producten op de markt gebracht, er kon onder meer geproefd worden van een Gitse jenever, bier en taart. Tenslotte ontstond uit de Vlaamse Kultuurvereniging ook de heemkundige kring, die tot op vandaag de rijke geschiedenis van Gits inventariseert.

Vorige week verzamelden alle huidige leden en oud-leden in het lokaal ‘De Blekne Moane’ om het glas te heffen op de 40ste verjaardag van hun vereniging. Bakkerij ‘De Nieuwplatse’ had voor de gelegenheid de Gitse taart nog eens gebakken. Daar blijft het echter niet bij.

Camping Municipal

Volgende week, op 11 februari, zijn alle Gitsenaars om 11 uur welkom in café De Engel. Daar zal de VKV hen trakteren op een gratis vat. “We zijn heel benieuwd welke opkomst er zal zijn en hoe ver we zullen komen met ons vat”, besluit voorzitter Patrick Vandevyvere.

“In elk geval zitten we ook dit jaar niet stil. Op 30 juni en 1 juli staat onze ‘camping municipal’ weer op het programma, een pop-up familiecamping op de terreinen van ‘t Chringhene.” (EV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier