Gratis museumfestival in Kortrijk

© JVGK
Redactie KW

Op zaterdag 8 juli organiseren de Kortrijkse stedelijke musea voor jong en oud Museum Zomer, het eerste gratis museumfestival in en rond Texture.

Onder de grote noemer MZ Museum Zomer slaan de musea van Kortrijk en enkele verenigingen de handen in elkaar voor een allereerste gratis museumfestival. Daarmee zetten ze de zomer in. De festivaldag loopt van 10 uur tot middernacht en omvat onder meer een opendeurdag in Texture, allerhande workshops, doe-activiteiten en muzikale optredens. “We willen jong en oud uitnodigen om met allerlei leuke dingen actief mee te doen. Samen met ‘trekker’ Jan Hallaert bouwden we een zeer gevarieerd programma uit”, zeggen Isabel De Jaeger en Bernard Pauwels van Texture.

Kunstwerk

Zo is er bijvoorbeeld een graffitimuur, waarop je samen met MC Bullett het thema ‘vis in de Leie’ kan uitbeelden, een sessie ouder-kind yoga en het reuzengroot textielkunstwerk. “Iedereen kan een weef- of knobbelwerkje maken en toevoegen aan het textielkunstwerk in het midden van het museumplein. Het kunstwerk blijft enkele maanden staan”, duidt schepen van cultuur en feestelijkheden An Vandersteene.

Een museum moet deel uitmaken van een normaal leven

“We zijn blij dat we naar buiten komen. Zo kan iedereen ook het museum op een aparte manier ontdekken. Een museum moet deel uitmaken van een normaal leven”, aldus de schepen. Ook de muziekliefhebber komt aan zijn trekken. Er is een Vlas-Jazzmatinee in Kaffee Damast en in de namiddag brengen drie regionale bands afwisselend pop rock, blues en tijdloze songs. Wie een kleine honger of dorst heeft kan terecht bij de Sapjesfiets, waar je zelf je smoothie ‘trapt’ en mixt, foodtrucks en de zomerbar. “Alles aan democratische prijzen. De activiteiten zelf zijn gratis”, weet Bernard. Het feest wordt afgerond met een dj en een tegeldans. MZ Museum Zomer heeft plaats van 10 uur tot middernacht in en rond Texture aan de Noordstraat 28 in Kortrijk.

(PVH)