Gratis mondiaal feestje tijdens 28ste Feest in ‘t Park in Brugge

Ook dit jaar schreven de organisatoren een affichewedstrijd voor jonge, grafische ontwerpers van secundaire scholen. Winnares werd Sunila Hosseini van het zesde jaar Publiciteitsgrafiek van het Technisch Instituut Heilige Familie, zeg maar de Maricolen. Voor haar werk, dat als affiche én flyer gebruikt werd om het straatbeeld, horecazaken en winkels te sieren, ontving zij een waardebon van 100 euro. (Foto FP) © Benny Proot
Redactie KW

Feest in ‘t Park steunt nog steeds op twee pijlers: sensibilisering en entertainment voor zowel jong als oud(er).

“We trekken de kaart van duurzaamheid”, zegt schepen van Noord-Zuidbeleid Dirk De fauw. “Voor ons een reden om de zogenaamde sustainable development goals of duurzame ontwikkelingsdoelstellingen in de kijker te plaatsen. Het gaat om zeventien doelstellingen van de Verenigde Naties om onze planeet tegen 2030 te transformeren in een meer leefbare wereld.”

“Met een professionele fotoshoot voor wereldverbeteraars en een demonstratie van de energievriendelijke zonneoven SuniCook willen we dit aanschouwelijk maken voor een breed publiek. Ook zullen er zogenaamde tippy taps zijn, een duurzame en hygiënische manier om de handen te wassen. In het wereldkinderdorp kun je alvast een workshop volgen.”

Breng elektroafval mee

Ook transform 3, het platform dat streeft naar een klimaatneutrale economie, en Recupel, een vzw die afgedankte elektroapparaten inzamelt en verwerkt, geven present. “We zullen er aandacht vestigen op de energiebox die heel wat informatie zal bieden over zonne-energie, energieopslag van batterijen, een elektronische laadpaal en ledverlichting”, schetst Frank Loosveldt van transform 3.

“Bij deze roep ik bezoekers op om kapotte lampen en ander klein elektroafval mee te brengen en aan onze stand af te geven. Op die manier belanden deze zaken niet op een vuilnisbelt in het zuiden en krijgen ze een tweede leven. Best een noodzakelijke oproep, want 45 procent van de verkochte elektr(on)ische apparaten worden bij ons niet gerecupereerd.”

Bazaar

Op de Bazaar staan meer dan dertig organisaties die in het zuiden actief zijn. Op een twaalftal eetstandjes kun je proeven van de Congolese en Mexicaanse, maar ook de Afghaanse en Tibetaanse keuken. Nog voor lekkerbekken staat er fairtrade-kookbattle op het menu en kun je prijzen winnen met een cacaospel. Kinderen tusse 4 en 12 jaar kunnen zich uitleven in het wereldkinderdorp. “Er wonen in Brugge liefst 135 verschillende nationaliteiten. Vaak kennen ze elkaar niet, maar met een taalcarrousel bieden we hun de kans om alvast de eerste stap te zetten”, zegt Dirk De fauw.

“Bedoeling is om eenvoudige zinnetjes aan te leren, in de trant van ‘Hoe gaat het met jou?’ en ‘Ik hou van jou'”, verduidelijkt Leen Van Eeno die aan SNT verbonden is als leerkracht.

Wereldmuziek

Voor het avondluik aanbreekt, zijn er dansperformances van de Indische dansformatie Jhalik Punjab Di (bekend van ‘Belgium Got Talent’) en de Afrikaanse entertainmentgroep Nyaka Ngona. ‘s Avonds zijn er optredens van o.m. Dobet Gnahoré (zangeres, danseres en percussioniste uit Ivoorkust), Xamanek (Chileense band met flinke doses latinofunk en panfluit) en Mokoomba, dat grossiert in afrofusion. “Ambiance gegarandeerd, ook omdat DJ Papa Mojito voor bijbehorende muziekjes zal instaan”, stelt Ingmar Ricquier, voorzitter van de werkgroep Feest in ‘t Park.

(SVV)

www.feestintpark.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier