Gothische schildering ontdekt in Brugse Onze-Lieve-Vrouwekerk

Redactie KW

Tijdens de restauratiewerken aan het interieur van de Onze-Lieve-Vrouwekerk is een gotische schildering in de kooromgang ontdekt.


Sedert enkele maanden wordt het interieur van de Onze-Lieve-Vrouwekerk gerestaureerd. Deze Brugse kerk bevindt zich immers in sterk vervuilde toestand veroorzaakt door stof en roet. “In de muren en gewelven zijn een aantal barsten waar te nemen, de houten inrichting dient behandeld te worden.

“De totale kostprijs van de werken bedraagt 1,54 miljoen euro, maar de stad Brugge krijgt een Vlaamse restauratiepremie van 1,34 miljoen euro”, zegt de Brugse schepen Hilde Decleer.

Tijdens het vooronderzoek is op het gewelf in de kooromgang ter hoogte van de bidkapel van Gruuthuse, een gotische schildering ontdekt. Deze schildering wordt verder vrij gelegd en gefixeerd, samen met de aansluitende boog met het hoogkoor.

Gothische schildering ontdekt in Brugse Onze-Lieve-Vrouwekerk
© Benny Proot


© Benny Proot

Volgens de schepen vormen deze schilderingen één van de belangrijkste decoratie elementen uit de Brugse laat-gotische periode : “We hebben recent een datum, vermoedelijk het cijfer ‘1469’, gevonden.”

(SVK-Foto’s MVN/BP)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Brugsch Handelsblad