GOOSE verhuist en zoekt creatieve buren

De Kortrijkse band GOOSE verhuist in 2018 naar het pand van hun dromen. © Willy Vanderperre
Redactie KW

Volgend jaar verlaat de Kortrijkse electrorockband GOOSE na vijftien jaar hun vaste stek boven café Den Bras aan het Stationsplein. In de Magdalenastraat vond het viertal hun gedroomde pand voor een vernieuwende en bruisende werkplek. “Maar er is nog plaats voor creatieve onderburen.”

Net voor de spoorwegbrug in de Magdalenastraat staat een industrieel pand waar de bandleden van GOOSE al langer verliefd op waren. “Drie jaar geleden was ons oog op dat karaktervolle gebouw gevallen maar het was niet te koop”, vertelt zanger Mickael Karkousse. “Tot iemand ons op een dag liet weten dat er iets te koop stond dat fantastisch zou zijn voor ons. Toen we hoorden dat het over de Magdalenastraat ging, wisten we meteen wat het was.”

Droompand

Mickael Karkousse, Dave Martijn, Tom Coghe en Bert Libeert hebben grote plannen met het voormalige postsorteercentrum dat ook nog de naam Tony’s Garage droeg. Daar zijn de smeerput en de spuitcabine getuige van. “We zitten in een groeifase. Behalve band en muzikanten zijn we ook onze eigen platenfirma en uitgever. Daarnaast hebben we elk onze verschillende projecten. Die activiteiten zijn zo ruim geworden dat we steeds meer mensen moeten kunnen ontvangen. Het is een nieuwe stap in ons verhaal. En daarom willen we graag alles wat GOOSE is, alles wat wij zijn, bundelen in één gebouw. Dit is onze droom”, zegt Mickael.

GOOSE verhuist en zoekt creatieve buren
© Chris Martijn

De nieuwe creatieve plek komt vlakbij Kortrijk Weide. “De ruimte doet ons nu al dromen. De charme van de spoorweg nemen we er graag bij, we zijn een broeierige sfeer wel gewoon. Het is trouwens geheel toevallig dat we in een gebied in volle expansie terechtkomen maar het maakt ons wel enthousiast. Sowieso wilden we in het centrum van Kortrijk blijven. In de studio zitten we op ons eiland, maar we moeten even kunnen ontsnappen en onder de mensen zijn. Dat is belangrijk voor onze verstrooiing, we houden van het dynamische van een stad. Het is ook een mooi signaal naar de nieuwe lichting Kortrijkse creatievelingen. Ook hier kan je heel veel doen.”

“Het is een nieuwe stap in ons verhaal. Onze droom”

Het pand dat rijk is aan ruw beton en industriële elementen vormt een bron van inspiratie voor nieuw werk. “We kunnen niet wachten om aan de slag te gaan in ons gebouw. Het is de plaats waar we onze vijfde plaat zullen maken. Telkens streven we naar evolutie. Voor onze nummer vijf zullen we die vinden in de klanken van het nieuwe gebouw.”

GOOSE verhuist en zoekt creatieve buren
© Chris Martijn

Creatieve plek te huur

GOOSE trekt in op de eerste verdieping. Dat betekent dat de benedenruimte nog een invulling mag krijgen. Die totale oppervlakte bedraagt 275 m² die opgedeeld kan worden in een ruimte van 81 m² en een van 194 m². Er is ook een terras van 62 m². GOOSE zoekt huurders met creatieve plannen die er in januari 2018 aan de slag willen.

“We zoeken ideeën die bijdragen aan de dynamiek en de energie van het huis”

“We willen niet te veel vooruit denken over wat het precies zal worden. Het gaat erom dat iemand met passie en enthousiasme aan het gebouw de invulling geeft die het verdient. We zien onszelf dan ook eerder als curator van dit atypische project, niet als vastgoedmakelaars maar als creatievelingen zoeken we naar nieuwe creatievelingen. Tijdelijke projecten kunnen evengoed. We zoeken naar ideeën die bijdragen aan de dynamiek en de energie van het huis.”

Afscheid van Den Bras

Van bij hun begin komen de heren van GOOSE samen boven café Den Bras. Het belooft volgend jaar een stevig afscheid te worden. “We hebben hier een routine ontwikkeld waardoor we bij het café horen net zoals het interieur dat doet. Op een bepaald moment werden we zelfs uitgenodigd op de personeelsfeesten”, lacht Mickael. “Veel nummers zijn hier gegroeid. Toen ik zelf nog in café Den Trap werkte, heb ik ooit eens een aanvaring gehad met een klant op het terras en daaruit is toen British Mode ontstaan.”

“Veel van onze nummers zijn in en rond Den Bras gegroeid”

Dat GOOSE een nieuwe plek in de Magdalenastraat zou vinden, stond misschien al voor ze het zelf wisten in de sterren geschreven. “Met de laatste plaat, toen we zelfs nog niet dachten aan verhuizen, hebben we een videoclip gemaakt met modefotograaf Willy Vanderperre. In een groep van een dertigtal jonge mensen wandelden we van Den Bras richting Kortrijk Weide. Heeft hij ons onbewust geleid naar waar ons verhaal nu verder gaat?

(Jasmien Aernout)

Geïnteresseerde huurders kunnen op 9 juli een bezoek brengen aan het nieuwe pand. Contacteer GOOSE via www.goosemusic.com/goosestudio of elien@goosemusic.com.