‘Goedele op dinsdag’ : toch spijtig voor dinsdag

Redactie KW

Het kan handig zijn voor de zatlap die ‘s avonds tussen tien en elf thuis komt gewaggeld en nog snel even VTM opzet : „Ah, het is dinsdag vandaag.” Een andere reden waarom ‘Goedele op dinsdag’ ‘Goedele op dinsdag’ heet, heb ik niet gevonden en u hebt het gezien : ik heb vér gezocht.

Goedele zit al een poos op dinsdag, maar ik had er nog geen minuut van gezien. Net zoals ik geen zatlap ben die elke avond pas ná elf uur thuis komt gewaggeld, ben ik simpelweg geen fan van de Goedele-uit-talkshows. Zet haar samen met Filip Peeters en Bruno Wyndaele op een Grieks eiland om ludieke proeven te spelen en ik kijk. Maar laat haar mensen interviewen, op eender welke dag, en ik haak af.

Goedele begon op dinsdag met twee burenkoppels uit Ruiselede die kort na elkaar met een woningbrand af te rekenen hadden. Een filmpje toonde eerst een van hen die ging kijken naar wat er nog overbleef van hun bovenverdieping. „Wow !”, kreette Goedele al te uitdrukkelijk van haar melk, de hand voor de mond. Die handen zouden niet meer stilstaan. En de mond ook niet. Goedele deed op dinsdag een poging om zich in te leven in de hoopjes ellende gezeten aan haar tafel (hun kinderen noemde ze zelfs „bloedjes” !), maar geloven deed ik haar geen minuut. Ook omdat ze het volgende onderwerp nogal pijnlijk inluidde met : „En waar ik ook vrolijk van word…” Oók vrolijk ? Van woningbranden ? (Ik wéét dat ze doelde op de steunfondsen die de koppels voor elkaar waren begonnen, maar dan nog : vrólijk ?!)

Ik heb ze geteld : elf gasten had Goedele op dinsdag te ontvangen in een vijftigtal minuten (min twee filmpjes en drie ingekorte liedjes). Het gevolg : het moest snel, sneller, snelst gaan, en bijgevolg was er minder, weinig, geen plaats voor diepgang, laat staan nieuws. Afgerond werd er in een al even ijltempo, met een itempje over de vijfde smaak, genaamd ‘umami’. Goedele proefde op dinsdag en vond het ongelooflijk stinken, en o toeval : dat vond ik ook van die hele ‘Goedele op dinsdag’. Dan liever ‘Goedele op rust’. Of ‘op sterk water’. Of ‘op een Grieks eiland met Filip Peeters en Bruno Wyndaele’ ?

Niettemin één klein dankwoordje van mezelf op woensdag aan Goedele op dinsdag : ik heb Hannelore Bedert herontdekt, en met mij hopelijk vele anderen.