Goed nieuws voor Thuisfans: éindelijk komt Kaat thuis

Leen Dendievel kruipt in de huid van Franky/Kaat: "Of Kaat een relatie krijgt? Het zou logisch zijn, maar het is nog niet aan de orde." (Foto VRT) © © VRT
Bert Vanden Berghe

Vrijdag maakt Leen Dendievel als Kaat haar entree in de populaire soap Thuis. Haar personage als transgender werd al druk besproken.

“Man, vrouw, transgender… wat maak het uit? Zolang iedereen maar godverdikke gelukkig is!”

Leen Dendievel mag je een vrouw met ballen noemen, alhoewel die woordkeuze tegenwoordig wat ongelukkig lijkt. De actrice, met roots in Kooigem, komt vanaf nu nog wat meer naar voren als het personage Kaat in Thuis, die vroeger door het leven ging als Franky. Haar thuiskomst zal ongetwijfeld ook voor beroering zorgen. Maar is ook kijkend Vlaanderen er klaar voor? Leen gelooft oprecht van wel. Met elke avond zo’n 1,2 miljoen kijkers kan je alvast niet om haar heen.

Was je een Thuis-kijker, eerlijk?

“Af en toe. Ik ben iemand die als actrice naar van alles kijkt waar ik nog niet ingezeten heb. Als zij mij dan eens vragen voor een gastrol, dat ik toch wat voorbereid ben. Ik kan me niet permitteren dat ik ergens toekom en totaal niet weet welke personages daar rondlopen of hoe ze zich tot elkaar verhouden. Maar sinds ik vorige zomer wist dat ik auditie mocht doen, ben ik elke dag beginnen kijken.”

Was je er liever niet in gekomen als Kaat en niet als de omgebouwde Franky?

“Nee, want dat is minder interessant. Nu is het echt een uitdaging, iets dat ver van mij afstaat. Het is ook een nieuw gegeven, waar ik gerust wil aan meewerken om dat in de huiskamers binnen te brengen. Meer nog, ik aanzie het als een compliment dat ik haar mag spelen.”

Als actrice word je tegen wil en dank wel geacht om een mening te hebben over transgenders…

(vastberaden) Mijn mening is dat die mensen absoluut gelukkig mogen zijn. Om die keuze te maken, moeten ze godverdikke een goede reden hebben gehad. Die keuze maken ze omdat ze ongelukkig zijn. En ik heb niet liever dat de mensen gelukkig zijn. En voor de rest ga ik met een open vizier de wereld in. Altijd al geweest. Iedereen die daar anders over denkt, zou ook dat personage niet kunnen spelen, denk ik.”

Hoe lang zal het duren vooraleer de eerste wildvreemde op je afstapt en vraagt of je nu écht een piemel hebt?

“Die vraag zal wel komen, zeker? Er mag ook gelachen en gerelativeerd worden. Ik vind dat belangrijk. En ik denk dat de transgendergemeenschap daar ook zo tegenaan kijkt.”

Je bent al tien jaar bezig als actrice, met enkele mooie rollen ook, maar je stond nog nooit zoveel in de spotlights als nu.

Voor een rol in het theater moet ik geen twintig interviews doen, nee. Maar ik heb voor theater al heel wat mooie rollen mogen doen. Als ze nu morgen zeggen dat het gedaan is met Kaat en dat ik een mooi stuk op theater kan spelen, dan ben ik daar even blij mee. Ik ben een actrice, ik wil spélen. Zolang het maar een interessante rol is. En die kijkcijfers… Ik zie het publiek niet zitten, hoor. Of er nu vijf mensen kijken of een miljoen… eigenlijk interesseert mij dat voor gene rekker. Als ze maar mensen bereiken, hetzelfde met theater. Maar mijn keuze hangt absoluut niet af van dat draagvlak.”

(BVB)

>> Lees het hele interview in Krant van West-Vlaanderen

>> Thuis, vrijdagavond om 20 uur op één