Glastegels in Nonnenstraatje in Roeselare zetten Peegie in het licht

© Stefaan Beel
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Vrijdagavond stond volledig in het teken van Peegie. Na de intronisatie van de nieuwe Maten van Peegie aan diens beeld was er de inhuldiging van de glastegels in het vlakbij gelegen Nonnenstraatje. Die tonen afbeeldingen uit het leven van Peegie.

De Maten van Peegie zaten al enkele jaren met het idee om iets te doen in de Nonnenstraat. “Aanvankelijk was het de bedoeling om daar authentieke gaslantaarns aan te brengen, zoals er vroeger ook hingen”, vertelt Wilfried Devoldere, voorzitter van de vereniging. “Jammer genoeg bleef dat te lang aanslepen, waarna we op zoek gingen naar een alternatief. Zo kwamen we tot het idee om met glastegels in de grond te werken.”

“Het resultaat zijn vijf glastegels verspreid over het straatje. Daarop een illustratief verhaaltje over de figuur van Peegie. De afbeeldingen zijn van de hand van wijlen bereklid Geert Vanallemeersch en komen uit het boek Peegies Apejaren, geschreven door geestelijke vader Willem Denys. De tegels zijn voorzien van led-verlichting wat voor een extraatje moet zorgen. Het is sowieso de bedoeling om met dit project de Nonnenstraat wat op te waarderen”, klinkt het.

Het verhaal

Aan het begin van de straat hangt er een plakkaat met daarop uitleg over Peegie en het project waar ook de stad Roeselare een flink aandeel in heeft. De tegels zijn voorzien van een QR-code, waarmee je het hele verhaal kunt ontdekken. De totale kostprijs bedraagt 6.000 euro, bijeen gebracht door verschillende sponsors.

Tussen de regendruppels door was er vrijdagavond de onthulling. Vanaf 20 uur is er in de Vossenberg het jaarlijkse feest.

(TD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier