Ginger kreeg haar standbeeld op de Grote Markt

Redactie KW

Zondagmiddag werd op de Grote Markt van Poperinge het bronzen beeld van Ginger onthuld.

Dat meisje, met haar echte naam Eliane Cossey (1902-1942) was tijdens de Eerste Wereldoorlog de dochter van Elie Cossey en Sylvie Vandromme, die hun lingeriewinkel en schoenmakerij La Poupée omvormden tot een pub en restaurant voor Britse officieren. Tienduizenden militairen zochten immers vertier in de niet-bezette Hoppestad. Er stond een honky-tonkpiano en er mochten champagne en sterke dranken verkocht worden. Later werd het ook een restaurant. “In het gastenboek zijn ontelbare herinneringen neergeschreven, waarbij de meeste verwezen naar de speelse Ginger (ros in het Engels, red.), een meisje met vuurrode haren, dat bij de aanvang van de oorlog pas 12 jaar maar vroegrijp was. Met haar jeugdige onbezonnenheid veroverde zij het hart van menig Brits officier. Zij zagen er hun eigen dochters in terug. Iedereen wilde met haar dansen en met haar op de foto. Maar moeder Sylvie was streng, en handhaafde een ijzeren tucht in haar zaak. Na de oorlog werden zelfs door Ginger gesigneerde foto’s de wereld rondgestuurd”, aldus achterneef Stefaan Cossey.

In 1922 en 1928 werd de Poperingse burgemeester in Londen uitgenodigd, als bedanking voor de gastvrijheid. Maar daar waren de oud-strijders het niet mee eens. Ginger moest meekomen voor een ontvangst in Buckingham Palace en in de Royal Albert Hall. En zo geschiedde. Later werd La Poupée een hotel, waar de eerste fronttoeristen terecht konden.

Begraven in Londen

Ginger trouwde met Jerome Van Steene uit Brugge, en ging in Londen wonen. Tijdens de luchtbombardementen in de Tweede Wereldoorlog gingen ze schuilen in de metro. Ginger overleed in 1942 aan de gevolgen van een longontsteking die ze daar opliep. Zij is begraven in Londen.

Tijdens de inhuldiging waren haar twee dochters aanwezig: Mary uit Londen en Helen uit Parijs. Ook twee rosse achterkleinkinderen, Lucie en Isabelle, waren aanwezig.

Op de gedenkplaat staat in het Nederlands en in het Engels: ‘Door ontelbare militairen uit alle uithoeken van het Britse rijk werd ze ‘Ginger’ genoemd, vanwege haar vuurrode haren en haar vrolijke vitaliteit. Zij belichaamde voor velen een herinnering aan de menselijke waardigheid en het leven dat ze in de hel van de loopgraven als een vonk in hun hart meedroegen.

Op basis van portretfotootjes

De creatie van het beeld is een initiatief van de heemkring Aan de Schreve en het Poperingse stadsbestuur. De Poperingse kunstenares Nele Boudry maakte het beeld. “Ik beeldde Ginger af als zeventienjarige cafédienster. Ze moest er zo goed mogelijk op lijken, maar dat was erg moeilijk, want ik beschikte slechts over drie kleine portretfotootjes van haar. Het beeld is levensgroot, en gegoten in gepolijst brons. Naast het beeld staat een stoel, waar Ginger de bezoekers uitnodigt om naast haar te gaan zitten. Meteen het symbool van Poperinge, de stad van het Goede Leven.” (AHP-foto MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier