Gili zet waarzeggers een hak in Koppen

Gili overtuigt de man in de straat dat de praktijken van herderzienden gebaseerd zijn op onder meer kansberekening. (Foto VRT) © Gili overtuigt de man in de straat dat de praktijken van herderzienden gebaseerd zijn op onder meer kansberekening. (Foto VRT)
Redactie KW

Het Eén-programma Koppen zoekt vanavond uit waarom waarzeggers vandaag de dag nog altijd populair zijn, terwijl het vaak om schimmige praktijken gaat. Lieven Gheysen, beter bekend als Gili, geeft zijn visie op hun succes.

U heeft vast ook al affiches, flyers of advertenties gezien waarin een helderziende beweert al uw problemen op te lossen. Het reportagemagazine Koppen op Eén gaat langs bij een medium dat voor 450 euro alle problemen kan oplossen met… spirituele dansen. Compleet onnozel, denkt u vast. Toch zijn er heel wat mensen die daarin geloven. Meer nog: heel wat van hen tellen flink wat geld neer voor advies waarvan ze geloven dat het uit paranormale bron komt.

Wie er alvast niet in gelooft is Lieven Gheysen, die als Gili Vlaanderen rondtrekt met voorstellingen doorspekt van cabaret, illusies en humor. Voor Koppen speelt hij voor volleerd waarzegger. “Op momenten van crisis, als het ergens slecht gaat, zijn er twee dingen die het beste draaien: de horeca en de mediums”, aldus Gili. “Als je vroeger naar een paranormale beurs ging, dan liep daar vijf man en een paardenkop. Er waren dubbel zoveel standhouders als aanwezigen. Nu is het letterlijk aanschuiven om op sessie te gaan, lees: geld af te geven en gebakken lucht in de plaats te krijgen.”

Gili, die ondertussen al 20 jaar op de planken staat, kaartte in het verleden al meerdere keren dergelijke wanpraktijken aan. Hij maakte er ook volledige voorstellingen rond, zoals Iedereen Paranormaal, waarin hij enkele truken van de foor blootlegde. Ook in Koppen doet hij er enkele uit de doeken.

Koppen, op donderdag 24 april om 20.40 uur op Eén.