Gerrit brengt dichtbundel en brochure uit over Bellegem

Gerrit van Betsbrugge. © ed
Redactie KW

Gerrit van Betsbrugge (59) zat de laatste tijd niet stil. In alle rust werkt hij verder aan alle aspecten van zijn gemeente Bellegem, die hij genegen is. Hij bracht onlangs een dichtbundel uit en pakt daarnaast ook uit met een brochure rond Jantjes-kermis.

Gerrit van Betsbrugge is altijd al bezig geweest met de geschiedenis van Bellegem. Hij kan al heel wat boeken en publicaties achter zijn naam schrijven. Gerrit is getrouwd met Hilde Vandenbroucke en heeft drie kinderen en vier kleinkinderen.

De Bellegemnaar werkt aan alle aspecten van zijn gemeente Bellegem, die hij zeer genegen is. Onder meer bij de volkstuinen, hofsteden, het loretorgel in Bellegem, kapelletjes en cafés stond hij stil. Gerrit werkte ook mee aan de hoevegids van Bellegem en de bibliografie van West-Vlaanderen. Hij is ook bezig met brouwersfamilies Verdonk en Vandeghinste en met windmolens. Hier mogen we nog meer over verwachten.

Postuum eerbetoon

Gerrit werkte 32 jaar bij Bekaert als ingenieur in het onderzoekscentrum. Hij interesseert zich voor kunst, kastelen en de wereldoorlogen. Hij leest veel en houdt ook van muziek. Wekelijks is hij één tot twee dagen in het stads- en het rijksarchief te vinden.

Nu ligt een dichtbundel voor met gedichten van Hildegard Volcke, die overleed in 1999. “Zij was de dochter van wijlen romancier, kunstschilder en leraar Luciaan Volcke (Oswald Valcmar)”, zegt hij. Gerrit betreurt dat Hildegard, die in Bellegem woonde, niet voldoende erkend is geweest. “Het was een zeer gevoelige vrouw en ik wou haar postuum eren met enkele gedichten die ik van haar kreeg.”

Het bundeltje kreeg de naam mee ‘Wanneer de liefde wenkt’. Het omvat 21 gedichten van Hildegard Volcke en kost 4 euro. Het is verkrijgbaar in café De Sportwereld op Bellegemplaats.

Jan Bonnet

Gerrit dook ook in het verleden van Jantjes-kermis dat plaatsvond van 1930 tot 2000. “Veel straatkermissen hebben jaren hetzelfde stramien. Zo horen bij de Centrumfeesten in Bellegem optredens, iets om te eten of een koers, en heeft ook Kattenbergkermis telkens hetzelfde stramien. Jantjes-kermis was de straatkermis met de grootste variatie in de programmatie gedurende al de jaren. Elk jaar ging het bestuur creatief op zoek naar iets nieuws.”

Gerrit maakte in zijn brochure over Jantjes-kermis een analyse van de creatieve programmatie van een straatkermis. Hij had niet de bedoeling om de geschiedenis van de kermis te schrijven, maar wil wijzen op het feit dat mensen zo creatief geweest zijn.

De slager van de Bellegemstraat

De brochure is ingedeeld per activiteit en er zijn voorwoorden van Bertrand Lefevre, die een van de laatste voorzitters was van Jantjes-kermis en Odilon Jr. Vanhoutte, gewezen slager in de Bellegemsestraat.

“Odilon was nooit voorzitter, maar de grote werker achter de schermen. De stichter van Jantjes-kermis was Jan Bonnet, een naam die eigenlijk niet bestond. Het was iemand van wie de moeder Desbonnet was, maar ze noemden hem Jan Bonnet. Jantjes-kermis vond plaats in de Bellegemsestraat van aan De Katte tot aan de Dottenijsestraat. Door de jaren heen waren er op Jantjes-kermis toneelvoorstellingen, koersen, muziek, bals, maaltijden missen stoeten en nog veel meer.”

De 40 bladzijden tellende brochure ‘Jantjes-kermis’ is verkrijgbaar aan 15 euro bij Odilon Vanhoutte, Bellegemsestraat 70 in Bellegem en bij Gerrit van Betsbrugge in de Kreupelstraat 6 in Bellegem.

(EDB)

(EDB- foto EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier