Genieten geblazen op allereerste Vleteren Craft Beer Festival

Redactie KW

Zaterdag en zondag organiseerden The Beer Pilgrims in samenwerking met Toerisme Vleteren en met de steun van de gemeente Vleteren hun allereerste Vleteren Craft Beer Festival (VCBF) op en rond de Sceure. Met de meer dan 2.000 bezoekers op de eerste dag bewees Vleteren de titel van ‘groen Bierdorp’ meer dan waard te zijn.

“En of de eerste dag van het festival geslaagd is. Kijk maar eens rond je: alleen maar lachende gezichten. Het antistressgevoel dat hier overal op het terrein heerst, is het beste bewijs.” Tevreden woorden op de eerste dag van het festival uit de mond van voorzitter van The Beer Pilgrims én beste biersommelier Björn Baron. Hij vertelt: “In mijn ogen is de bierliefhebber het liefste volk: in tegenstelling tot de bierzuiper, geniet de liefhebber van bier, maar maakt hij geen ruzie na bier. Om dit publiek aan te trekken hebben we dan ook ons systeem navenant gemaakt: voor 20 euro krijgt de festivalganger een klein proefglaasje van 4 cl en 10 drankjetons. Stiepelzatte zuipers die omvallen of bierverspilling zal je hier daardoor niet merken.”

Veel bezoekers uiten hun tevredenheid over het ruim opgezette karakter van het festival. De standhouders in de zaal schenken vanop één centraal eiland hun bieren en als bezoeker geeft je dat extra ruimte. “Buiten is er trouwens een sfeervolle festivalweide met catering en aan de ingang is er een gezellig gevulde tent. Ondanks de 2.000 festivalgangers heb je hierdoor niet het gevoel opeengepakt te staan”, klinkt het.

Massale belangstelling

Het startgegeven van de allereerste festivaleditie van The Beer Pilgrims was om de ambachtelijk gebrouwen bieren van de drie Vleterse brouwerijen op een voetstuk te plaatsen. Björn: “Door de enorme belangstelling van zowel brouwerijen als bierliefhebbers explodeerde ons aanvankelijk kleinschalige idee algauw tot een groots internationaal bierevent. Het werd voor ons dan ook geen gemakkelijke puzzel om te leggen”, geeft Björn toe.

“Onze grootste zorg was om alle festivalgangers de kans te geven tegelijkertijd het gehele assortiment te degusteren. Dat de impact nog groter dan verwacht zou zijn, werd vooral duidelijk bij de start van het festival aan de ticketing. Voor de eerste bezoekers was het toch een eind aanschuiven geblazen. Dit mag je echt letterlijk nemen, want het was aanschuiven onder een blakende zon. Gelukkig konden we dit euvel tegen 16 uur oplossen en behalve deze kinderziekte hebben we nog geen andere moeilijkheden ondervonden”, lacht hij.

Primeurs

“Bierliefhebbers kunnen hier genieten van de aanwezigheid van 39 brouwerijen over 44 standplaatsen. Ze bieden maar liefst 179 tapbieren en samen boven de 300 soorten bieren aan. Uniek op dit festival is dat er een achttal primeurs geschonken worden. Vier brouwerijen brouwden die primeur zelfs speciaal met het oog op ons festival. Wat mij dit weekend het meest trots maakt, is de aanwezigheid van onze ‘eigen’ drie brouwerijen. Ze kregen dan ook alle drie naast elkaar een ereplaats bij het binnenkomen in de zaal De Sceure. Toch wel uniek dat Vleteren het enige dorp in Vlaanderen is waarvan elke gemeente zijn eigen brouwerij heeft: Woesten met Brouwerij Deca, Oostvleteren met de Struise Brouwers en Westvleteren met zijn Sint-Sixtusabdij. Dit laatste gegeven is een historisch unicum: zij nemen voor het eerst deel aan een bierfestival. Zondag verwachten we een iets minder grote volkstoeloop: we verkochten zo’n 1.000-tal tickets in voorverkoop. Een dergelijk festival organiseren is wellicht niet jaarlijks haalbaar, maar om de twee jaar zou dat toch moeten lukken”, aldus organisator Björn Baron.

Tip voor wie nog op zoek is naar een geschikt vaderdaggeschenk: veel vaders weten een gezellige namiddag of avond bierproeven met hun zoon of dochter wel te appreciëren. Eén adres: daar bij die molen…

Meer info: vcbf.org, zondag 11 juni van 11 uur tot 20 uur, kaarten aan 20 euro online verkrijgbaar of te koop ADD.

(Stefanie Vandewalle)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier