Genieten geblazen op 20ste Toog- en Tafelhappening en 16de BK levende standbeelden in Oostende

© Foto FRO
Redactie KW

Duizenden enthousiaste toeristen en ook heel wat geïnteresseerde Oostendenaars hebben op zondagnamiddag met volle teugen en happen genoten van de 20ste editie van de Toog- en Tafelhappening, in combinatie met het 16de Belgisch kampioenschap ‘levende standbeelden in het Oostendse Louisakwartier.

Het publiek kon niet alleen eten en drinken, maar ook meestemmen om de beste acts te bekronen. Leuvenaar Siegfried De Doncker, bekend van televisie, bekroonde zijn debuut als levend standbeeld met de eerste prijs, de Belgische titel én de publieksprijs, samen goed voor 1.250 euro.

Dankzij het ideale weertje, warm zonder zon, kon je in het Louisakwartier, van ‘s middags tot ‘s avonds op de koppen lopen. Drank en spijs was er in overvloed voor de levensgenieters en ook de liefhebbers van straattoneel kwamen ruim aan hun trekken. De deelnemers aan de wedstrijd ‘levende standbeelden’ bezorgden het publiek de ene aangename verrassing na de andere. De jury, met burgemeester Johan Vande Lanotte als voorzitter, stond voor een moeilijke keuze om daar de vier hoofdprijzen toe te kennen.

Uiteindelijk ging de eerste prijs (800 euro) naar Leuvenaar Siegfried De Doncker, professioneel presentator bij Eén (Vlaanderen Vakantieland, man van 12 stielen in ‘1000 Zonnen’), die na een spoedcursus ‘levende standbeelden’ op de Zeedijk in Oostende het meest indruk maakte op de jury met zijn act ‘De ridder met zijn Draakje’. Als eerste Belg werd hij ook gekroond met de Belgische titel 2016 (250 euro) en achteraf bleek dat hij ook eerste keus was geworden van het publiek, met 135 voorkeurstemmen, goed voor 200 euro. De tweede prijs (500 euro) ging naar Rachel en Axel Vrij uit Ulft (Nederland), de derde prijs (400 euro) was voor Danny Van Den Hout uit Rosmalen (Nederland) en de vierde prijs (300 euro) naar Jappie Systema uit ‘s Hertogenbosch (Nederland).

We zien organisator Jean-Pierre Desimpelaere, winnaar Siegfried De Doncker en burgemeester Johan Vande Lanotte, voorzitter van de jury.
We zien organisator Jean-Pierre Desimpelaere, winnaar Siegfried De Doncker en burgemeester Johan Vande Lanotte, voorzitter van de jury.© Foto FRO

Er waren ook aparte prijzen voor de drie kinderen die deelnamen. Winnares en Belgische jeugdtitel was hier de 13-jarige Danique Peters uit Lommel, die voor de vierde keer deelnam en uitblonk met haar act ‘Op zijn Kop’. De kinderpublieksprijs (200 euro) werd toegekend aan Amber Houtzager (Nederland) met haar act ‘Statusaurus’. (FRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier