Gek of geniaal ? Beide !

© VRT
Redactie KW

Mijn excuses, Bangles, maar ten paleize Cornette is ‘Manic Monday’ omgevormd tot ‘Magic Monday’. Met dank aan zijn televisietoestel en de maandagse weelde die er heerst ! Er is ‘HIV+’, ‘Boer zkt. vrouw’ (ik ben fan van boer Hendrik), ‘Extra Time’ (ik ben fan van boer Johan) en ‘Expeditie Robinson’ (met boer Deborah).

En dan kwam daar deze week nog eens ‘Belpop’ bovenop ! Over dEUS, hiernaastgetekende zijn favoriete groep ! Unieke beelden volgden, lachwekkende anekdokes. Over de – mislukte – versierpoging van violist Klaas bij Björk. Of dat ze op Humo’s Rock Rally in 1992 aantraden met een djembéspeler („Onvergeeflijk”, aldus Barman). Dat dEUS na hun debuut door Britse platenfirma’s werd opgehemeld als ‘de nieuwe Nirvana’. En hun passage in ‘Beavis & Butt-Head’ blijf ik ronduit fantastisch vinden (‘Fried eggs, fried eggs, fried eggs’). Brian Molko van Placebo zette de eersteling van Barman en co zelfs op één lijn met die van The Velvet Underground ! Ronduit fantastisch. Of had ik dat al gezegd ?

Misschien dat ik niet objectief genoeg ben. dEUS is nu eenmaal mijn favoriete groep. Of had ik dat óók al gezegd ? Niettemin : mijn excuses, dEUS, want deze eerste aflevering van een nieuw seizoen ‘Belpop’ was níét mijn televisueel hoogtepunt die maandagavond. Dat is namelijk al enkele weken hetzelfde, met dank aan twee Neveneffecten en ‘Man bijt hond’. Hun rubriek heet ‘Gek of geniaal’ en wat mij betreft, is het antwoord : geniaal. En gek.

Stikjaloers ben ik op de grote speeltuin waarin Jonas Geirnaert en Jelle De Beule week na week vertoeven. Zo heb ik ze al eten zien klaarmaken in de vaatwas – de papillot met zalm bleek na afloop zelfs lekker ! Ze controleerden of een vuile vaat proper viel te krijgen in een wasmachine. En een complete bovenverdieping werd verhuisd middels één open raam, één welgerichte trampoline en één aanhangwagen. Maandag was het al helemaal gek en geniaal : van een mottig berghok in de tuin maakten ze zelf een sauna, gebruikmakend van al het elektrisch tuig dat warmte afgeeft. Enkele waterkokers, strijkijzers, broodroosters en croque monsieur-toestellen later werden de 50 graden gehaald, én het blote, zweterige bovenlijf. Terwijl dat van mij aan het schokken was. Van het lachen. Ik zweette er ook/zelfs een beetje van…

(MiCo)