Gaststad Blankenberge klaar voor grote opkuis Clean Beach Cup

Staatssecretaris Philippe De Backer gaf in de Belgium Pier de aftrap van het 'Jaar van de Noordzee' samen met tweesterrenchef Filip Claeys en olympisch zeiler Yannick Lefèbvre. © WK
Redactie KW

Voor de negende editie van de Eneco Clean Beach Cup slaan opnieuw 16 surfclubs de handen in elkaar. Blankenberge is dit jaar gaststad: Studio Brussel kampeert er op zondag 25 maart voor een live-uitzending.

Voor de negende editie gooit de organisatie van de Eneco Clean Beach Cup ook de kustgemeenten zelf in de strijd: wie dit jaar de meeste vrijwilligers op de been krijgt en met de beste oplossingen komt om zijn afvalproductie te verkleinen, krijgt daarvoor financiële steun.

10.000 euro uitgereikt

Er wordt twee keer 10.000 euro uitgereikt, de Eneco-kinderraad doet daar met haar #NXTGEN Award nog eens 5.000 euro bovenop. Een nieuwe aanpak dus voor de opruimactie die elk jaar een paar duizend vrijwilligers op de been brengt. “Er zijn de laatste jaren nog heel wat opruimacties bijgekomen. Maar we beginnen het eerlijk gezegd ook wel wat moe te worden, al die initiatieven hebben op den duur nog weinig zin als de berg plastic maar blijft groeien”, zegt organisator Sven Fransen.

Voorkomen is beter dan genezen dus. “Het is tijd om de problemen bij de bron aan te pakken. Dit jaar focussen we op concrete oplossingen en daartoe willen we de kustgemeenten het goede voorbeeld laten geven“, klinkt het. In De Panne doet Festival aan Zee een inspanning om de afvalberg te verkleinen, Nieuwpoort doet het met ‘Sailing for Litter’ en Bredene sensibiliseert met de ‘Plastic Nachtmerrie’: een tunnel van plastic afval die de bezoeker informeert. Andere deelnemers zijn De Haan, Zeebrugge, Oostende, Koksijde, Knokke-Heist, Middelkerke en Blankenberge, dit jaar het middelpunt van waaruit Studio Brussel live uitzendt. (WK)

Eneco Clean Beach Cup 2018 op zondag 25 maart tussen 14 en 18 uur. Prominente aanwezigen op het strand in Blankenberge: staatssecretaris van de Noordzee Philippe De Backer, tweesterrenchef Filip Claeys (De Jonkman & NorthSeaChefs), kunstenares Inge Cornil en de organisatoren Sven Fransen en Kristof Bouckaert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier