Gabe Moretti en Bart Herman brengen single uit ten voordele van Parkinsononderzoek

© © VRT
Redactie KW

Het lied wil ook bijdragen tot het bespreekbaar maken van de aandoening.

Gabe Moretti en Bart Herman hebben vrijdag – aan de vooravond van de Wereld Parkinsondag – in het UZ Leuven het door Herman geschreven lied ‘Ik kom je halen’ uitgebracht. De opbrengst van de singleverkoop gaat uit naar de Gabe’s Foundation voor Parkinsononderzoek, meer bepaald naar onderzoek aan de KU Leuven met betrekking tot de ziekte van Parkinson.

Parkinson is een ongeneeslijke, neurologische ziekte waarbij zenuwcellen in de hersenen afsterven zodat deze geen goede bevelen meer kunnen geven aan het lichaam met tal van motorische stoornissen – meer dan beven alleen – tot gevolg. Ons land telt naar schatting zo’n 30.000 patiënten. De meeste patiënten vertonen de eerste tekenen van de ziekte tussen de leeftijd van 50 en 70, maar ze komt soms ook al op jongere leeftijd voor.

Zanger Gabe Moretti nam samen met zijn vrouw Carine Chrispeels het initiatief tot de Foundation omdat diens stiefvader aan de ziekte lijdt. Met het uitbrengen van de single hoopt de Foundation dat meer mensen er voor zullen willen uitkomen dat ze lijden aan de aandoening en daarnaast ook op meer begrip van hun omgeving kunnen rekenen zodat ze niet in een sociaal isolement belanden. Om een correct beeld te geven van de ziekte en de impact ervan op de patiënten en hun gezinnen heeft de Foundation ook de folder ‘Doorbreek het taboe’ uitgegeven. Hierin wordt ook toelichting gegeven bij de onderzoeken die gesteund worden.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier