Future Crafts toont ambachtelijk werk van restmaterialen in Brugse De Makersrepubliek

Redactie KW

Nog tot woensdag 10 mei kun je in De Makersrepubliek in de Sint-Jakobsstraat 33 in Brugge naar het eerste luik van de expositie Future Crafts gaan kijken.

Op deze tentoonstelling kun je maak- en designwerk gaan bezichtigen van ambachtelijke makers. Dit eerste luik staat in het teken van circulaire ontwerpen, experimenten met nieuwe materialen en technieken en cross-overs met andere disciplines. De Brugse Mathilde Vandenbussche, die twee jaar geleden afstudeerde als textielontwerpster aan het KASK Conservatorium in Gent, is cocurator het eerste luik van ‘Future Crafts’. “Samen met curator Kristel Peters en het team van Handmade in Brugge heb ik gebrainstormd”, vertelt Vandenbussche. “Daar kwam een aantal criteria uit voort die mee de keuze van de geselecteerde makers bepaald heeft.”

Duurzame kringloop

In dit eerste luik staan circulaire ontwerpen voorop, ontwerpen die hergebruikt (kunnen) worden, zodat een duurzame kringloop van materialen voorop staat. Zo vervaardigt stadsgenoot Dirk Defauw – neen, niet het CD&V-boegbeeld – uit reststromen hout van trappen- en meubelmakers. “Te klein om te verwerken, maar nog steeds mooi en kwalitatief hout dat ik gebruik voor de stave shell drums die ik maak”, legt Defauw uit, die er ook het drumlabel Exclusive Drums op nahoudt.

“Ik bouw de drums minutieus op volgens het principe van een regenton. De drums bestaan uit duigen die ik in een cirkel verlijm en tot een perfecte ronde vorm afdraai. Het is een arbeidsintensieve techniek, maar het resultaat is een sterke ketel die bijzonder vormvast en spanningsvrij is, met positieve resultaten voor de resonantie van de ketel: het geluid klinkt lager en rijker dan de meer courante multiplex drums.”

Atelier Jacques, vorig jaar opgericht door de nieuwe generatie die actief is binnen de uitgeverij en drukkerij Vanden Broele, presenteert TriColore. Ann Maelfeyt en Michel Arteel tonen onder meer Skoll, een set van zes lederen onderzetters gemaakt van overschotten Buffalo-kwaliteitsleder. “Ze zijn bedrukt met een coole spetter in goudfolie en vormen originele coasters voor een aperitief of stijlvolle koffiepauze”, klinkt het.

Het tweede luik van ‘Future Crafts’ gaat op woensdag 24 mei van start. “Dan laten we zien hoe ontwerpers interessante cross-overs aangaan”, besluit Vandenbussche.

(SVV)

>> De tentoonstelling ‘Future Crafts’ is van maandag tot zaterdag gratis toegankelijk van 11 tot 17 uur in De Makersrepubliek, Sint-Jakobsstraat 33. Website: www.handmadeinbrugge.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier