Fundament Kinepolis Group wordt 40 jaar, feestweekend voor Budascoop

Redactie KW

De Kortrijkse Pentascoop, de huidige Budascoop, blaast veertig kaarsjes uit.

Het was van hieruit dat de eigenaars, de familie Bert, de Kinepolis Group uitbouwde. De verjaardag gaat gepaard met een feestweekend, dat dinsdag werd voorgesteld.

Op 13 maart 1975 openden Albert Bert en zijn vrouw Marie-Jeanne Vereecke de deuren van de Pentascoop. Een hoogdag in de Vlaamse filmgeschiedenis want het was het eerste bioscoopcomplex met vijf filmzalen, uitgerust met de modernste apparatuur die toen voor handen was.

Door het grote succes barstte het complex uit zijn voegen, waardoor de familie begon aan de bouw van een nieuw complex op Hoog-Kortrijk. Dat Kinepoliscomplex van tien zalen opende in 1997 de deuren. Na de verhuizing startte kunstencentrum Limelight met een alternatief filmprogramma in drie zalen. Later werden twee zalen omgebouwd tot podiumruimtes. In 2006 werd de Pentascoop omgedoopt tot Budascoop, toen kunstencentrum Buda de touwtjes in handen nam.

Het complex is nog steeds in handen van de familie Bert, maar is in erfpacht gegeven aan de stad Kortrijk. Er worden in drie zalen nog steeds films gedraaid. De Budascoop groeide uit tot een verlengstuk van de Kinepolis in Kortrijk, met vooral arthouse cinema op het programma.

Het werd een mooi succesverhaal. De jongste zes jaren groeiden de bezoekerscijfers met 38 procent, tot net geen 40.000 bezoekers. Daarnaast komen nog eens 25.000 bezoekers naar de Budascoop voor podiumvoorstellingen en andere evenementen. De Budascoop groeide ook uit tot residentie van heel wat kunstenaars en artiesten.

De veertigste verjaardag wordt gevierd op 3 en 4 oktober. Er is onder meer werk gemaakt van een Drijf-In, dat is een filmvoorstelling op het water, een huiskamerfestival en uiteraard een uitgebreid filmprogramma, gespreid over het weekend.

(BELGA)