Frontman The Van Jets maakt ‘kijkgaatjes’ voor The Crystal Ship in Oostende

Johannes Verschaeve toont twee van zijn 'kijkgaatjes' met foto's uit de privé-familiealbums van mensen. © HH
Redactie KW

Muzikant Johannes Verschaeve van The Van Jets laat met het project ‘The Peep Hole’ mensen meekijken naar familiefoto’s tijdens het street art-festival The Crystal Ship in Oostende.

De meeste kunstenaars komen zaterdag aan en zullen in de eerste week van de paasvakantie hun werken schilderen op de Oostendse gevels. Twee kunstenaars zijn nu al aan het werk. Op zaterdag 7 april wordt de derde editie van The Crystal Ship dan officieel geopend op het Monacoplein.

The Peep Hole

Opvallend is de medewerking van frontman Johannes Verschaeve van The Van Jets. De Oostendenaar werkte een project uit, getiteld ‘The Peep Hole’, waarvoor hij in de privé-fotoalbums van enkele families mocht kijken. Hij selecteerde 15 bijzondere foto’s, die in een klein doosje, een kijkgaatje als het ware, te zien zullen zijn op diverse plaatsen in de stad.

“We lanceerden een oproep via Mu-zee-um, de kunsteducatieve draaischijf van Mu.ZEE, en via mijn eigen Facebookpagina”, legt Johannes Verschaeve uit. “Met de mensen die reageerden, bladerden we op een gezellige avond door hun albums. Ik maakte een selectie van 15 foto’s – er zitten ook twee eigen foto’s bij – en die kregen een plaatsje in de ‘kijkgaatjes’. Je moet wel wat moeite doen om binnen te kijken, maar je gluurt dan ook in iemands privéleven. Elke foto vertelt een verhaal. Uitleg geven we daar niet bij, de kijker mag zelf fantaseren.”

De Oostendenaars mochten weer zelf hun eigen muren voorstellen als locatie voor een kunstwerk van The Crystal Ship. Een 50-tal muren werden geselecteerd voor deze kleinere werken en daar komen de kijkgaatjes van Johannes Verschaeve, naast de vuilnismannetjes van de Brusselse kunstenaar Jaune en werken van de Franse Oakoak.

Grote werken

13 gevels werden geselecteerd voor een grote gevelschildering. Op de Tarwestraat 16 komt een schilderij van A Squid Called Sebastian, een in Boston geboren Gentenaar. Op Ostend Hotel in de Londenstraat is een schilderij van Ben Slow uit Londen voorzien. Op de gevel van biowinkel Mordan in de Christinastraat zal de Spanjaard Dourone zich uitleven.

Colectivo Licuado uit Uruguay en Matthew Dawn uit Mechelen beschilderen elk een gevel van het Ensorinstituut. Matthew Dawn is er nu al aan het werk. Gaia uit New York zal een eerbetoon schilderen voor de mensen die omkwamen op zee op de gevel van Hotel Rubens aan de Visserskaai. De Lierse street art-kunstenaar Joachim zal de gevel van het bedrijf Orac in de Oudenburgsesteenweg aanpakken.

De gevel van sporthal De Spui wordt momenteel beschilderd.
De gevel van sporthal De Spui wordt momenteel beschilderd.© HH

De Argentijnse Milu Correch beschildert een gevel van C-Power in de Buskruitstraat en de Brit Wasp Elder doet dat bij Ron’s Pub in de Langestraat. Telmo & Miel uit Nederland tenslotte zullen de gevels van De Lijn in de Nieuwpoortsesteenweg in een nieuw jasje stoppen. Het Poolse Etam Cru – bij de vijf wereldtoppers in het genre – schildert op een plaats die nog niet wordt bekendgemaakt. En dan is er nog de gevel van sporthal De Spui, waar Zoer x Velvet nu aan bezig zijn.

Jong talent

Verder lopen nog de workshops voor jong talent, waarvan de winnaar komend weekend bekend zal zijn. Die mag zijn of haar ding doen op de gevel in de Taboralaan 7. Icy & Sot, twee broers uit Iran, die nu in Brooklyn wonen, maken twee installaties. Die zullen op de vijver van het Leopoldpark en op het strand ter hoogte van de Kursaal te zien zijn en dan de hele paasvakantie, mogelijk langer.

Tentoonstelling

Helemaal nieuw is ‘The Crystal Expo: Andromeda is not far away’ in samenwerking met de galerij Vroom & Varossieau en Catawiki in Expo 18 in de IJzerstraat 18. Daar zullen een tiental kunstenaars kleiner werk tentoonstellen en verkopen voor het goede doel. “Met werk van D*Face, Risk, Blade en L’Atlas & Tanc halen we daar enkele ronkende namen uit de hedendaagse kunstwereld naar Oostende”, zegt curator Bjørn Van Poucke.

Er waren plannen om het Europacentrum te beschilderen, maar dat stootte op veel wantrouwen van de eigenaars en gebeurt voorlopig niet. Verder blijkt het nog niet zeker te zijn dat 2019 een sabbatjaar wordt, zoals eerder was aangekondigd. Mogelijk wordt dat jaartje rust opgeschoven naar 2020.

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier