Freddy Van Meenen (66) gehuldigd voor 55 jaar als muzikant bij Harmonie Eendracht Aalbeke

© EDB
Redactie KW

“Ik heb de harmonie van binnenuit zien veranderen, de hele evolutie meegemaakt. Vandaag tellen we 120 muzikanten, toch niet slecht, he?” Op zijn 66ste heeft Aalbekenaar Freddy Van Meenen een rijkgevulde muziekgeschiedenis. Het smaragd ereteken van Vlamo voor zijn 55-jarige carrière als muzikant onderstreept zijn verdiensten.

Hij moet zo’n negen jaar oud geweest zijn toen hij onder impuls van de Aalbeekse leerkrachten André Verleye en Louis Corne noten- en instrumentenleer begon te volgen aan de Wevelgemse muziekschool. Vandaag, 57 jaar later, kijkt Freddy Van Meenen terug op zijn muzikale carrière. De 66-jarige klarinetist van Harmonie Eendracht Aalbeke werd onlangs gehuldigd door Vlamo met het smaragd ereteken.

Bigband

“Muziekles volgen kon toen niet in Aalbeke zelf”, vertelt hij. “Bij mooi weer namen we onze fiets naar Wevelgem, op andere dagen mochten we meerijden met bestuursleden van de harmonie. Ik schat dat we met een tiental jongens begonnen, maar ik ben de enige die tot het einde doorzette. Toen ik in het zesde leerjaar zat, speelde ik al mee in de grote harmonie. Vooral marsen, de rest was nog te moeilijk (lacht).”

“Als 12-jarige speelde ik vooral marsen, de rest was nog te moeilijk”

Op zijn twintigste volgde Freddy een schriftelijke cursus dirigeren. Toen André Verleye, de oprichter van de jeugdharmonie, ziek werd begin jaren tachtig, nam Freddy zijn rol over. Hij bleef er dirigent tot 2000. “Ik stond mee aan de wieg van de United Bigband, ontstaan uit het orkest ‘De Sloebers’, allemaal binnen de schoot van de Aalbeekse harmonie. De jeugdharmonie bestond al, maar toen we meer richting jazz evolueerden en echte bigbandnummers begonnen te spelen, hebben we onze naam veranderd. We waren met een achtiental muzikanten, een mooie periode. Nadat een aantal mensen omwille van hun leeftijd gestopt waren, is de bigband echter stilletjes uitgebloeid.”

Muzikale familie

Zelf speelde Freddy lange tijd altsaxofoon en klarinet, maar vandaag houdt hij het bij enkel bij dat tweede instrument. Daarnaast is hij al meer dan 45 jaar bestuurslid van Eendracht Aalbeke. Hij gaf zijn muzikale genen vlot door aan zijn kinderen en kleinkinderen. “Onze zonen spelen bastuba en slagwerk, hun vrouwen net als ik klarinet. Drie kleinkinderen spelen ondertussen ook al muziek – twee meisjes klarinet, een jongen trompet – en de vierde is net begonnen met de muziekschool”, legt hij trots uit. “Mijn vrouw Claudine speelt geen muziek, maar zingt in het koor. In onze tijd waren vrouwen trouwens niet toegelaten in de harmonie. Dat veranderde pas in de jaren zeventig. Ik heb de hele evolutie meegemaakt en de harmonie van binnenuit zien veranderen. Ondertussen zijn er zelfs meer vrouwen dan mannen actief.”

Dat hij de oudste muzikant van zijn vereniging is, deert Freddy absoluut niet. “Ik ben altijd al een voortrekker geweest, zelfs toen ik jong was. Ik denk dat ik amper 19 was toen we in opstand kwamen tegen de oudere garde. Wij wilden het muziek in Aalbeke nieuw leven inblazen, van vers bloed voorzien. Ik denk dat we daar uiteindelijk wel in geslaagd zijn. Eendracht Aalbeke heeft vandaag heel veel jongeren. In totaal tellen we maar liefst 120 muzikanten, toch niet slecht he?“, besluit hij met een knipoog.

(Els Deleu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier