Freddy De Vadder waagt zich op glad ijs in nieuwe show

Bart Vanneste kruipt in 'Freddy on Ice' opnieuw in de huid van Freddy De Vadder. © Lawrence Schoonbroodt
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Op vrijdagavond 22 december brengt Freddy De Vadder, het personage van Bart Vanneste, zijn zesde avondvulle show in Schouwburg Kortrijk. ‘Freddy on Ice’ is een sensationele rit op de achtbaan van zijn onvoorspelbare leven waarin de komiek voortdurend de grenzen tussen fantasie en werkelijkheid aftast.

Met deze show lijkt een andere Freddy De Vadder op te staan. Bart Vanneste (47) heeft zijn alter ego een ander pak aangemeten. De nieuwe Freddy De Vadder wil waardig ouder worden en mijmert over zijn jeugdjaren, hij vertelt zelfs over kermisattracties. Hij laat zich meedrijven op de golven van het leven. In zijn verhalen vol ontroering en liefde, spanning en lef houdt Vanneste de toeschouwer een betoverende spiegel voor.

Evolutie

“De show is lichter en optimistischer. Meer herkenbaar ook met toch iets meer diepgang en een andere dimensie. De vragen die ik mij op het podium stel, zijn de dingen die mij de laatste jaren hebben beziggehouden. Het doormaken van een persoonlijke evolutie, misschien het ouder worden, een nieuwe levensfase“, vertelt Bart. In de show zijn ook ontwapenende choreografieën te zien. “Het blijft een aftasten tussen fantasie en realiteit. Soms met verrassende inzichten.”

Freddy De Vadder werd eind de jaren 90 bekend na een opgemerkte passage in Studio Kafka van Studio Brussel. In 2001 speelde hij tijdens de ‘Humo’s Comedy Cup’ moeiteloos Wim Helsen van het podium. Het legde hem geen windeieren en hij werd een vaste waarde in het landschap van de Vlaamse stand-upcomedy.

Bevergem

Zijn echte doorbraak volgde in 2015. Samen met enkele streek- en zielsgenoten leverde Bart Vanneste het idee en scenario voor de succesvolle Canvasreeks ‘Bevergem’. Het bleek al snel zijn meesterwerk te worden. Sindsdien worden de woorden ‘mooie prenten’ ook buiten West-Vlaanderen begrepen. “In het begin van de show noem ik Bevergem ‘mijn feuilleton’. Meer dan dat zeg ik er niet over. Bevergem is voorbij“, lacht Bart.

‘Freddy on Ice’ op 22 december om 20 uur in Schouwburg Kortrijk. Tickets kosten 15, 17 of 19 euro. Voor de snelle beslisser zijn er nog enkele beschikbaar.