Freddy (71) uit Ruiselede belooft vuurwerk in Komen Eten

Redactie KW

Freddy Lemaitre (71) uit de Veldstraat zal volgende week te zien zijn op het scherm in Komen Eten op Vier.

“Mijn passie voor koken is ontstaan tijdens mijn werk als piloot in het leger. Doorheen de week woonde ik in de kazerne en gedurende het weekend ging ik terug naar huis. Het eten in de kazerne vond ik echt niet smakelijk dus ik besloot om mijn eigen potje te koken. Elke avond bereidde ik een maaltijd voor op een klein fornuis in mijn kamer. Zo heb ik de kookbacterie te pakken gekregen. Ik hou van lekker eten en van koken. Ik ben ook heel leergierig als het gaat over koken. Dankzij die leergierigheid ben ik eigenlijk bij Komen Eten terecht gekomen. “

“Ik was al een tijdje op zoek naar een workshop over koken. Ik weet dat veel goeie koks zoiets aanbieden in hun restaurant en ik had heel graag zo’n workshop willen volgen bij Piet Huysentruyt. Ik zocht daar wat informatie over op maar blijkbaar is er daar nog geen aanbod van. Ik wist wel dat Piet Huysentruyt één van de gerechten die bereid worden in Komen Eten zelf probeert te optimaliseren. Dus ik schreef me in bij Komen Eten om zo tot bij Piet Huysentruyt te komen. Om binnen te raken bij Komen Eten moet je deelnemen aan twee interviews en een maaltijd klaarmaken. Ik had tijdens mijn interviews al verteld dat ik heel graag in contact wilde komen met Huysentruyt, dus toen ik bevestiging kreeg was ik in de wolken. Toen na de opnames bleek dat hij geen deel meer uitmaakt van Komen Eten was ik zeer teleurgesteld. Had ik dat op voorhand geweten, dan had ik nooit deelgenomen aan het programma.”

Minder spontaan dan je denkt

“De reeks is opgenomen in november. Ik heb zelf nog niets van beeldmateriaal te zien gekregen dus voor mij is het spannend afwachten. Ik heb er ook geen idee van wat ze wel en niet gaan uitzenden. Maar ik heb zo’n vermoeden dat het een ‘kluchtige’ reeks zou kunnen worden. Ik ben iemand die enkel denkt in zwart-wit termen, ik ken geen grijs. Dus wanneer mijn mening gevraagd werd heb ik die dan ook altijd eerlijk gegeven. Of ik het nu positief of negatief vond, ik heb nooit iets achtergehouden. In andere afleveringen van Komen Eten zag ik vaak dat mensen heel vriendelijk deden tegenover elkaar maar achteraf andere dingen beweerden. Zo wil ik niet zijn. Als iemand mijn mening wil horen dan zal ik die zeggen zonder er doekjes om te winden .”

“Een programma als Komen Eten verloopt achter de schermen helemaal anders dan wat je op de televisie te zien krijgt. Ik was daar eerlijk gezegd van geschrokken. Het is veel minder spontaan dan je denkt. Soms werd een interview onderbroken omdat ik het gewenste antwoord niet gaf. En sommige scenes werden enkele keren opnieuw opgenomen omdat er iets niet goed was. De opnamedagen duurden van ‘s morgensvroeg tot ‘s avonds laat, het waren enorm vermoeiende dagen. Dat had ik niet verwacht. “

Kandidaten ‘van soorten’

“De andere kandidaten, daar mag ik eigenlijk nog niets over zeggen. Wat ik wel kan vertellen is dat er ‘van soorten’ tussen zaten. Niet alles is van leien dakje verlopen tussen ons. Wij zijn bijvoorbeeld op een gegeven moment met drie van de kandidaten in de frituur gaan eten. We zaten bij kandidaat nummer vier al meer dan drie uur op ons eten te wachten. Ik kon dat niet meer verdragen en heb tegen de regisseur gezegd dat ik ofwel een pak friet zou bestellen ofwel naar huis zou gaan. De regisseur en de andere kandidaten stemden onmiddellijk in met het eerste voorstel.”

(KD)