Franse kinderen zingen voor Indiase school in Kortrijkse kerk

Les Petits Chanteurs à la Croix de Bois geven een uniek concert in de Sint-Michielskerk. De opbrengst ervan gaat naar twee goede doelen. © JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Op 6 mei geven Les Petits Chanteurs à la Croix de Bois om 18 uur een uniek concert in de Sint-Michielskerk. De opbrengst van het concert gaat naar het goede doel.

Les Petits Chanteurs à la Croix de Bois bestaan uit 26 Parijse jongeren tussen 10 en 15 jaar. Het jongenskoor werd in 1907 gesticht door Paul Berthier, de opa van wijlen France Gall. De jongens zitten op internaat en volgen naast hun studies ook muzikale studies en muziekgeschiedenis.

In het prille begin brachten ze enkel religieuze muziek: Gregoriaanse zang en polyfonie uit de 15de en 16de eeuw. Door de jaren heen is hun repertoire uitgebreid met profane en hedendaagse werken. Elk jaar doen ze zeven reeksen van tien concerten in Frankrijk en drie concertreeksen in het buitenland. In december 2017 traden ze op in Korea en in mei vertrekken ze naar China.

Straatkinderen

Nu is het koor onder leiding van Hugo Guttierez drie dagen te gast in Kortrijk voor een uniek concert in Vlaanderen. “We hebben gastgezinnen waar ze twee nachten kunnen logeren. Gastvrijheid is een mooie deugd“, zegt medeorganisator Stefaan Verschatse, die ook de opvang bij de gastgezinnen coördineert.

Het concert is een organisatie van DAAV, dat in samenwerking met Don Bosco straatkinderen in India steunt en Saying Goodbye, een vereniging die zich inzet voor kinderen en jongeren die recent een dierbare verloren. “Een verlies is altijd een intens gebeuren en voor hen erg confronterend. Jaarlijks organiseren we hiervoor activiteiten waarbij lotgenoten elkaar kunnen ontmoeten in een ongedwongen en open sfeer”, duidt Frederique Vanassche als voorzitter van Saying Goodbye.

We blijven het schoolproject in Ranchi in India steunen. De klaslokalen moeten dringend gerenoveerd worden. De daken zijn vaak in asbest en de muren en vloeren zijn rot. Er is ook geen sanitair”, duidt initiatiefnemer en medeorganisator André Vandenbroucke. De opbrengst van het concert gaat naar beide verenigingen. Kaarten voor het unieke concert kosten 20 euro.