FOTOSPECIAL Jean-Marie Dedecker glundert tussen ruim 100 Dedeckers

26/02/15 om 09:09 - Bijgewerkt om 09:09

We trokken met Jean-Marie Dedecker naar de tentoonstelling 'A Belgian Politician' in Antwerpen, een 'beeldend antwoord' van de kunstwereld op de veroordeling van Luc Tuymans voor plagiaat omdat hij zijn gelijknamige schilderij baseerde op een portretfoto van de politicus.

Kunstenaars Lieven Segers en Tom Liekens vroegen 180 kunstenaars om hun kijk te geven op de veroordeling voor plagiaat van Luc Tuymans. 140 kunstenaars gingen op de uitnodiging in. De meesten werken ook rond het hoofd van Jean-Marie Dedecker. En zo staat de politicus, die vorig jaar geen zitje in de Kamer meer kon veroveren, opeens model voor ruim 100 kunstenaars. Daarbij niet de minste, onder meer Jan Fabre, Fred Bervoets, Gideon Kiefer, Pjeroo Roobjee, Dirk Braeckman en Kamagurka leverden een bijdrage.

Koning Filip

"Dit is een grote eer", glundert Jean-Marie Dedecker. "Zelfs koning Filip kan dit niet zeggen. Nochtans ben ik enkel lijdend voorwerp: ik ken kunstenaar Luc Tuymans, noch fotografe Katrijn van Giel. Ik weet pas sinds vorig jaar, toen de discussie losbarstte, van het bestaan van het schilderij. Ik contacteerde Tuymans en van Giel en kreeg van Tuymans een catalogus en van van Giel de foto toegestuurd. De fotografe heeft mij bedankt omdat ik haar verdedig", zegt Dedecker. "Ik steun haar standpunt: Tuymans had haar moeten vergoeden voor het gebruik van haar foto. Voor mij is haar verdienste totaal. Zonder haar was ik hier niet."

Jean-Marie Dedecker als gorilla

Dedecker vindt een portret van hemzelf van de hand van Maryam Nadj heel mooi. Hij is helemaal weg van een beeld van het bovenste deel van zijn hoofd, een werk van Caroline Coolen. Zijn vrouw Christine prefereert dan weer een werk van Gideon Kiefer waarop het hoofd van Jean-Marie met touwen is vastgemaakt. Ook zijn voorstelling als gorilla van Tom Liekens kan Dedecker erg bekoren. "Als ik als een dier word voorgesteld, dan liefst als een gorilla." Dedecker is vast van plan om zijn drie kleinkinderen nog eens mee te nemen naar de expo. "Ik wil dat ze dit onthouden."

(HH)