Fotografiemuseum Fot’oeil in Sint-Jacobskapelle officieel geopend

© MV
Redactie KW

Een drietal kilometer voorbij de IJzertoren, langs de IJzerdijk 22 in Sint-Jacobskapelle, openden burgemeester Lies Laridon en de schepenen op zondag 15 maart officieel het fotografiemuseum Fot’oeil van Marc De Blieck.

Voortaan is iedere geïnteresseerde of toevallige passant er tijdens de weekends welkom, voor een kijk op een eeuw fotografie, of gewoon om een frisse pint te drinken in het vintage cafeetje of bij mooi weer op het terras. Een jaar lang verbouwden Marc De Blieck, zijn vriendin Fabienne en zijn broers Marcs woning aan de IJzerdijk, te midden de natuur met zicht op de weidse velden en de kerktorens van Oudekapelle, Nieuwkapelle en Sint-Jacobskapelle.

Fotografiemuseum Fot'oeil in Sint-Jacobskapelle officieel geopend

André De Blieck en de bekende Brugse fotograaf Fernand Proot.
© MV

Vader André De Blieck – de familie De Blieck is een Brugse familie – was beroepshalve fotograaf met aanvankelijk een eigen zaak. Uit hoofde van zijn beroep kocht hij fototoestellen, maar telkens hield hij een exemplaar achter de hand. De interesse van André zorgde ervoor dat de man over een verzameling fototoestellen beschikt die meteen een overzicht van de fotografie van de 20ste eeuw beslaat.

Fotografiemuseum Fot'oeil in Sint-Jacobskapelle officieel geopend

Vader en zonen De Blieck op het terras van Fot’oeil.
© MV

“Het was de droom van mijn vader om al zijn materieel en kennis van de fotografietoestellen in een museum onder te brengen”, zegt Marc. “Toen ik een paar jaar geleden voor mezelf een nieuwe uitdaging zocht en die ook vond in het opknappen van deze woning, zag ik de kans om die twee dromen in elkaar te doen passen. Ik heb nog drie broers en een zus, en iedereen stapte mee in het verhaal om de droom van ons vader te helpen realiseren. Samen met mijn broers, mijn zus en mijn vriendin Fabienne hebben een jaar lang ideeën samengebracht en ieder naar zijn vermogen bijgedragen tot de realisatie van dit fotografiemuseumpje annex café.”

Fotografiemuseum Fot'oeil in Sint-Jacobskapelle officieel geopend

De tentoonstellingsruimte in Fot’oeil.
© ACK

“Dit weekend kunnen we eindelijk onze eerste gasten ontvangen”, gaat Marc verder. “De bezoekers zijn hier welkom op zaterdagnamiddag vanaf 14 uur en op zondag vanaf 11 uur. De gelegenheidsfotograaf krijgt een overzicht van de fotografie van de 20ste eeuw, maar voor de semi-professioneel maakten we per toestel een technische fiche. In het café zelf kan men naast een consumptie ook enkele boeken rond fotografie uit de boekenkasten raadplegen of de interieurattributen, zoals kaders, een lichtbak voor negatieven, enz. bewonderen.”

Zondag 15 maart, stapte ook het Diksmuidse stadsbestuur af om de zaak officieel te openen. Een verrijking voor de stad Diksmuide, die er tegelijk een museum en toeristische attractie bij heeft.

(MV – foto’s MV/ACK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier