Fotograferen in Afrika en Siberië

Redactie KW

Hannelore Vandenbussche (33) trok drie jaar lang de wereld rond in het kielzog van topfotograaf Jimmy Nelson, die afgelegen stammen vastlegde. Het relaas van die onvergetelijke reis goot de Dadizeelse nu in een boek.

Na een moeilijke periode begon Hannelore Vandenbussche (33) uit Dadizele te reizen. “Ik ontmoette de Nicole in Amsterdam en plots viel alles in zijn plooi. Ik denk niet dat ik ooit nog weg zou willen uit Amsterdam. Het is zo’n levendige en internationale stad, maar toch ook supergezellig en met de allures van een klein dorp.”

Toen het telefoontje kwam of Hannelore zin had om topfotograaf Jimmy Nelson te assisteren, twijfelde ze niet. De volgende drie jaar reisden ze de wereld rond. “De reizen, naar zo’n 16 landen, varieerden van twee weken tot enkele maanden. Soms was dat slechts een week op voorhand bekend. Dat betekende dat mijn sociaal leven heel vaak on hold stond. Het was niet eens zeker of ik wel op het feestje voor mijn dertigste verjaardag zou kunnen zijn.”

“Fotograferen doe je met je hart”

Hannelore trok onder andere naar de Masaï in Kenia, de Maori in Nieuw-Zeeland en de Kazakh-stam in Mongolië. “Ik heb armoede gezien, maar de natuur verdoezelt veel. Soms moesten we twee weken reizen door de jungle om onze bestemming te bereiken. Schrik had ik pas in Ethiopië, daar schoten ze met kalasjnikovs. Toch zou ik het allemaal opnieuw doen.”

Het boek Before They Pass Away is al eventjes verschenen, maar met háár verhaal brengt Hannelore nu het relaas van achter de schermen. “Na afloop was het afkicken, ja. Fotograferen doe je vooral met je hart. Omdat ik tijdens de reizen ook gefascineerd raakte door film, denk ik erover om tijdens latere reizen een cameraman mee te nemen.”

Lees hierover meer in de Krant van West-Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier