Fotograaf Maurice Antony is terug op zijn vertrouwde dijk

Elise Antony (88), de enige nog in leven zijnde dochter van fotograaf Maurice Antony bij de foto waarbij ze met haar beide zussen spelend op het strand in tegenlicht wordt geportretteerd. © ML
Redactie KW

De Oostendse pers- en reportagefotograaf Maurice Antony(1883-1963) krijgt voor het eerst na de retrospectieve in de Venetiaanse Gaanderijen in 1998 een tentoonstelling in de Nieuwe Gaanderijen met een selectie uit vele zijn strand- en dijkfoto’s.

De fotograaf Maurice Antony is voor een maand lang terug op één van de vele locaties die hij bij leven en welzijn honderden keren heeft gefotografeerd: het zomerse strandleven en in de marge de belendende dijkarchitectuur uit de belle epoque.

Samen met zijn ouders en zijn jongere broer Robert verhuisde het gezin Antony na de Eerste Wereldoorlog naar Oostende omdat hun huis en fotostudio in Ieper verwoest was. In hun geboortestad hadden ze als jonge fotografen al naam gemaakt met hun beeldmateriaal op glasplaat van de verwoestende wereldbrand. Hun foto’s gingen toen in de gedrukte media de wereld rond.

Interbellum

Het Oostende in het interbellum inspireerde het duo mateloos: het zomerse seizoen, het mondaine kursaalleven, het culturele leven rond figuren als James Ensor, Léon Spilliaert, Henri Storck, Emile Bulcke, Constant Permeke… . Maar ook hun studiowerk en het meer volkse socio-economische leven in de stad passeerde voor hun lens. Maurice was de meester van het (tegen)licht. Wat ook in de 27 geëxposeerde foto’s duidelijk blijkt. Strandspelen, schoonheidswedstrijden, koninklijke présence, baders, bevolkte badcabines, spelende kinderen… . Het snapshot haalde het meestal op de pose.

De expo, een organisatie van de dienst cultuur Oostende, loopt nog tot en met 26 juli. Dag en nacht en gratis.

(ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier