Fotograaf legt veranderingen in Oostende vast

Redactie KW

In het stadsmuseum presenteert heemkring De Plate een fototentoonstelling van Valère Prinzie ‘Oostende verandert’.

Daarnaast is er i.s.m. Heemkring ‘t Schorre Stene de thematentoonstelling ‘Spoorweg 62 Oostende’.

Met een scherp observatiezin legt Valère Prinzie al jaren de transformatie vast van de stad die zichzelf al bouwend sloopt… Zo vormen zijn foto’s het visuele geheugen van een stad die het moeilijk heeft te kiezen tussen erfgoed en vernieuwing. De fotografische blik van Prinzie brengt het verhaal van wat Oostende zo uniek maakt, maar met de ironie en de spot van een kritische Oostendenaar die erg veel van zijn stad houdt. Zo wordt elke artistieke foto ook een tijdsdocument. ‘Oostende verandert’ loopt nog tot 31 mei e.k.

Spoorweg Oostende-Torhout

Ook in het Stadsmuseum is de historische thematentoonstelling ‘Spoorweg 62 Oostende-Torhout’ te zien. Dit in samenwerking met heemkring ‘t Schorre Stene. Deze spoorlijn van Oostende naar het Noord-Franse Armentières werd halfweg 19de eeuw aangelegd door een privémaatschappij en sloot direct aan op de lijn naar Parijs. Dit traject liet niet alleen toe dat de mondaine Parijzenaar naar Oostende, toen Paris Plage, kon sporen, maar ook de vele seizoenarbeiders van bij ons vonden met de trein aansluiting met hun werkveld over de grens. Vandaag is de voormalige spoorweg, als ‘Groene 62’, een 22 kilometer lang, recreatief wandel- en fietspad.

Deze laatste expo loopt tot en met 31 maart e.k. Elke dag van 10 tot 12.30 uur en van 14 tot 18 uur. Gesloten op dinsdag.

(ML)