Filosoof Dominique Lubaki brengt stukje Congo naar Oostende

Redactie KW

Onlangs organiseerde Dominique Lubaki in samenwerking met FMDO een interculturele wandeling in Oostende.

De deelname van Dominique Lubaki aan het project Twee (T)huizen, één gids van de Federatie van Marokkaanse en Mondiale democratische organisaties (FMDO) is geen toeval. Dominique heeft zijn huis in de Sint-Sebastiaanstraat ingericht als het Afrikaans huis Malaika. Het laatste weekend van september gaf Dominique er een woordje uitleg over de Afrikaanse kleuren, geuren, muziek en sferen die de bezoekers er aantroffen.

Afrikaans voetbal

Onze gesprekspartner spreekt als ervaringsdeskundige over het probleem van de vluchtelingen. “In de tweede helft van de jaren negentig kwam ik zelf als politiek vluchteling aan in Oostende. In mijn thuisland Congo was ik leraar wiskunde, maar plots moest ik het land uit. Mijn eerste bestemming was de Russische hoofdstad Moskou. Daar gebruikt men echter het cyrillisch schrift, en dus was ik er eigenlijk analfabeet. Twee maanden later was er mijn aankomst in Oostende. Van bij het begin was het mijn doel te integreren. Eerst gebeurde dit via Jakoeboe, de welzijnsschakel voor de vluchtelingen.”

“Wat later richtte ik Multimondo op, een vereniging waar tot op vandaag veel energie in kruipt. Het voornaamste doel is diversiteit te sensibiliseren. Dit doen we via verschillende activiteiten, zoals spreekbeurten, workshops, tentoonstellingen, voetbalactiviteiten, evenementen… Een van de workshops is een Afrikaanse voetbal maken. Dit gebeurt met krantenpapier, plastiek en stevig plakband. Alle grote voetballers hebben als kind gespeeld met zo’n voetbal. Als het van mij afhangt, moet UNESCO deze voetbal uit recyclagemateriaal uitroepen tot werelderfgoed.”

(BVO)

Lees ook hierover in Krant van West-Vlaanderen, editie De Zeewacht

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier