Filmmaker Jan Bultheel in wereldpremière met Vlaamse primeur

Jan Bultheel gaat vrijdagavond in wereldpremière met zijn langspeeldebuut Cafard. © MF
Redactie KW

Op het Filmfestival van Oostende vindt vrijdagavond de première plaats van Cafard.

Jan Bultheel, de regisseur van Cafard, heeft zijn roots in Veurne. “Ik ben blij dat de première vrijdagavond plaatsvindt in Oostende. De film speelt zich deels af in de badstad en de personages zijn ook van de streek. Er wordt heel sappig West-Vlaams gesproken in de film. Het bezorgt mij een goed gevoel dat mijn prent als afsluiter van het festival getoond kan worden. De selectie als slotfilm is een hele eer. Ik heb de indruk dat de verwachtingen hooggespannen staan“, stelt de cineast.

De animatiefilm werd gemaakt op basis van motion capture
De animatiefilm werd gemaakt op basis van motion capture© GF

Cafard is een Vlaamse primeur, want nog nooit eerder verscheen bij ons een animatiefilm in motion capture. Dat is een techniek die men gebruikt om bewegingen van mensen te kopiëren naar realistische animaties. “De eerste opnamedag vond plaats in november 2013. Toen hebben we drie weken aan een stuk opgenomen in een mocapstudio in Angoulême. Cafard is namelijk een kleine coproductie met Frankrijk. Samen met de acteurs hebben we op die drie weken tijd elke scène kunnen recorden. Dat is niet hetzelfde als filmen. Een periode van drie weken voor een langspeelfilm is extreem kort, maar alles is goed verlopen. Ik blik terug op een boeiend avontuur”, aldus de regisseur.

Bodysuit met bolletjes

“Op de casting had ik een mocappak mee. De acteurs trokken die bodysuit met bolletjes aan en toen zagen ze zichzelf als een ander personage op de monitor. Dankzij een ontwikkelingspremie van het Vlaams Audiovisueel Fonds konden we de scènes helemaal op punt stellen. Iedereen wist toen al ongeveer wat het eindresultaat zou zijn. Zelf heb ik ook een paar keer meegespeeld. Een kleine cameo als het ware“, aldus nog cineast Jan Bultheel.

(MF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier