Filmcarrière van Jan Verheyen in boekvorm omgezet als ‘De Collectie’

Redactie KW

In Cinema Zuid in Antwerpen is maandagavond ‘Jan Verheyen – De Collectie’ voorgesteld, een boek over de filmcarrière van de bekende Vlaamse regisseur, boordevol foto’s, anekdotes en interviews met acteurs die met Verheyen samenwerkten.


De 51-jarige Verheyen is al ruim dertig jaar actief in de Vlaamse filmwereld, eerst als festivalorganisator en distributeur en later ook als producent en regisseur. Sinds zijn regiedebuut ‘Boys’ in 1991 regisseerde hij al twaalf langspeelfilms, wat hem – zeker in combinatie met zijn werk voor televisie – tot een van de meest productieve hedendaagse Vlaamse regisseurs maakt. Voor zijn meest recente film, ‘Het Vonnis’, schreef hij bovendien ook zelf het scenario. Verheyens films doen het ook bijna altijd erg goed aan de bioscoopkassa.

“Hoge bomen vangen veel wind”

“Er is al veel gezegd en geschreven over Jan Verheyen en zo hoort het ook: hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind”, verwoordde minister Sven Gatz het maandagavond bij de voorstelling. “In ieder geval is hij vandaag een van de belangrijkste figuren van de Vlaamse film en we hebben het laatste van hem zeker nog niet gezien.”

Verheyen zelf toonde zich alvast enthousiast over de ‘trip down memory lane’ die het nieuwe boek biedt. “Al geeft dit ook een beetje een vreemd gevoel, want normaal verschijnt een dergelijk werk pas aan het eind van je carrière.”

(Belga)