Felix Van Groeningen wint regieprijs op Sundance Festival voor Belgica

Redactie KW

Felix van Groeningen heeft de prijs voor de Beste Regie in de categorie World Cinema Dramatic Competition gewonnen op het Sundance filmfestival in Utah in de VS.

Hij won de onderscheiding met ‘Belgica’, zijn nieuwe speelfilm die de opener was van het prestigieuze filmfestival en er ook zijn wereldpremière beleefde. Volgens het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) is het de eerste keer dat een Belgische speelfilm een van de belangrijkste prijzen op Sundance wegkaapt.

Via Skype bedankte van Groeningen het festival en de jury. “Ik ben ongelofelijk gelukkig”, verklaarde hij in een eerste reactie. “Sundance was een heel fijne plek om de film te tonen, dat hebben we gevoeld bij zowel professionals als bij het gewone festivalpubliek. En nu blijkt dat de jury ‘Belgica’ ook geapprecieerd heeft. Super gewoon!” Van Groeningen draagt de prijs op aan “de fantastische acteurs en mijn partners in crime: Dirk Impens, Ruben Impens, Arne Sierens, Stephen en David Dewaele en Nico Leunen”.

‘Belgica’, waarin een aardig mondje West-Vlaams gesproken wordt, komt op 2 maart uit in de Belgische zalen. Dat gebeurt tegelijk met Frankrijk (distributeur: Pyramide) en Nederland (September Film). Het in Berlijn gevestigde internationale verkoopkantoor The Match Factory voert sinds de wereldpremière op Sundance gesprekken met verschillende geïnteresseerde distributeurs in andere landen, aldus nog het VAF.

(BELGA)