Feestweek in Roeselaars wielermuseum WieMu

© STEFAAN BEEL
Redactie KW

Vooraleer het nationaal wielermuseum WieMu voor vernieuwingswerken onbepaalde tijd de deuren sluit, geven ze er deze week nog een ferme lap op.

Deze mensen van het WieMu maken zich op voor een ‘ander dan anders ‘ jaar van het wielermuseum. We zien beneden v.l.n.r. Patrick Vanhee, Dries De Zaeytijd, Tineke Debaene en Brigitte Vandermeersch die in 2014 met pensioen is. Boven zien we v.l.n.r. Tilly Decloedt, Thomas Ameye, Siegfried Aneca, Carine Vandenweghe en Brecht Dutillieux. (Foto Stefaan Beel)
© STEFAAN BEEL

Deze week is het alle hens aan dek voor de medewerkers van het WieMu. “We zwaaien het jaar en het WieMu zoals het tot nu was, met een groot feest uit”, lacht Thomas Ameye. “Zaterdag is er het Vlaams kampioenschap wielerquiz voor duo’s en dat is echt wel specialistenwerk. Zondag is er film voor iedereen want om 10 uur kan men Hector bekijken terwijl men ontbijt en om 14 uur is er Allez, Eddy en daar serveren we een plakje Flandrienkaas bij.”

Sep Vanmarcke

“Maandag is er zowel om 10 uur als om 14 uur een workshop fietsherstel voor volwassenen en op hetzelfde ogenblik zijn er voorleesmomenten voor kinderen van vier tot en met tien jaar. Dinsdag is de laatste openingsdag van het WieMu en dan pakken we uit met een schitterende apotheose. Om 13 uur is er een signeersessie van ons jong toptalent Jelle Wallays en van de keizer van de piste, Patrick Sercu. Om acht uur ‘s avonds presenteren Sporzajournalisten Gert Geens en Tom Vandenbulcke hun wielerjaaroverzicht en zij brengen Sep Vanmarcke als speciale gast mee. En niet onbelangrijk, alle activiteiten en de inkom in het WieMu zijn gratis deze week.”

Pop-upmuseum

“Het WieMu sluit dan voor onbepaalde tijd de deuren voor grote verbouwingswerken maar dat wil niet zeggen dat we ons zullen afsluiten van de buitenwereld. We zullen als WieMu zo veel mogelijk zichtbaar zijn op wielerwedstrijden, wielerbeurzen en willen ook een pop-upmuseum uitbouwen. We willen absoluut vermijden dat onze dynamische werking stilvalt en dat de mensen ons vergeten. Het grote publiek zal ons inderdaad voor een onbepaalde tijd niet kunnen bezoeken op het Polenplein en daarom zullen wij de wielerliefhebbers bezoeken in hun woonkamer.”

Bruikleen

“Met Museum in de Living kan men een museumstuk lenen en enkele maanden thuis exposeren. Dat kan een truitje zijn van Peter Sagan of een schilderij van een groepje voorbijfietsende renners. We hebben ongeveer 50 stukken geselecteerd die we zullen uitlenen. Wie zich inschrijft voor dit project, krijgt zijn kunstwerk in bruikleen. Laat hij daar andere personen van meegenieten, is dat natuurlijk geen probleem maar dat hoeft niet. Wie daar wil aan meedoen, zal 5 euro moeten betalen. Daarmee kan het WieMu-stuk ook verzekerd worden. Op Velofollies van 16 tot 18 januari in Kortrijk Xpo kan ter plaatse of via de website ingeschreven worden.”

(PS)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Roeselare van vrijdag 19 december.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier