Expo in Brugge focust op ‘de heksen van Bruegel’

© Benny Proot
Redactie KW

In het Sint-Janshospitaal in Brugge loopt van 25 januari tot en met 26 juni een bijzondere tentoonstelling met als thema ‘De heksen van Bruegel’. De expositie die in samenwerking loopt met Museum Catharijneconvent in Utrecht is donderdag voorgesteld en opent vrijdag voor het grote publiek.

Museumorganisatie Musea Brugge pakt dit voorjaar uit met een tentoonstelling rond heksen. Uitgangspunt zijn twee prenten van Pieter Bruegel de Oude waarin hij voor het eerst de heks, zoals we die tot op heden kennen, afbeeldt. “Er waren maar twee prenten nodig, allebei van uitmuntende artistieke kwaliteit, om voor eens en altijd het Bruegeliaanse heksbeeld in Europa te introduceren”, klinkt het. Pieter Breugel beeldt de heks af op een bezem bij een haard met een heksenketel.

De prenten vormen de basis om het verhaal te vertellen van de oorsprong van de heks, van de heksenvervolging en van allerlei gebruiken over toverij in Brugge, en in de Nederlanden. Van kunstenaars uit de Lage Landen zijn meer dan 150 voorstellingen van heksen bewaard gebleven, een productie die nergens anders ter wereld is geëvenaard. Vanuit heel Europa komt een selectie kwetsbare panelen, manuscripten, prenten en tekeningen naar Brugge om het verhaal van ‘De heksen van Bruegel’ te vertellen. Van zeldzame archiefstukken en handschriften tot de detaillistisch geschilderde sabbatscènes van Frans Francken en David Teniers de Jonge. Absolute hoogtepunten vormen de prenten van Pieter Bruegel zelf.

Musea Brugge werkt hiervoor samen met Museum Catharijneconvent in Utrecht, waarbij vertrokken wordt vanuit een proefschrift van Renilde Vervoort. Naast de tentoonstelling zijn er ook lezingen en rondleidingen uitgewerkt en op 3 juni is er zelfs een concert met de naam ‘Heksentoeren’.

(BELGA/Foto BP)

>> De tentoonstelling is dagelijks, behalve op maandag te bezoeken. Inwoners van Brugge kunnen gratis een kijkje nemen. Alle informatie is te vinden op www.museabrugge.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier