Expo ‘Con Amore’ belicht Claus’ passage in Oostende

Curator Marc Didden voor 'Herbarium', de nu ingelijste teksten en tekeningen die Claus in één nacht tijd in Oostende op papier zette voor Elly Overzier in 1949. © ML
Redactie KW

In Bozar loopt de expo ‘Con Amore’ over Hugo Claus. Curator Marc Didden belicht er onder andere het belang van Claus’ passage in Oostende bij het schrijversdebuut van één van onze grootste auteurs uit de 20ste eeuw, die tien jaar geleden overleed.

Beticht van collaboratie belandt het gezin Claus kort na de Tweede Wereldoorlog vanuit het Kortrijkse in Oostende. “Het belang van Oostende valt moeilijk te overschatten in de carrière van Claus“, zegt Didden. “Na een paar conflicten met zijn vader was de 19-jarige Claus verhuisd naar het Hotel de Londres op de dijk ter hoogte van het Zeeliedenmonument. ‘Daar is mijn bestaan begonnen te vergaan’, is veelzeggend de eerste regel van zijn gedicht ‘Oostende’.”

In Oostende ontmoet hij ook zijn eerste grote liefde Elly Overzier: “Zij is de dochter van een Nederlandse ondernemer die zakenpartner werd in een Oostendse rederij. Samen trekken ze in 1950 naar Parijs waar Elly de filmwereld verkent en een rol vangt in ‘Olivia’.”

Verder houdt Claus zich in Oostende onledig met bioscoopbezoek en het volgen van bokslessen bij coach Theo Vanhaverbeke. Hij ontmoet er in 1948 ook de 50 jaar oudere boekhandelaar Henri Vandeputte, In zijn boekhandel stelde Claus zijn eerste werken, inkttekeningen, tentoon: het begin van zijn carrière als beeldend kunstenaar.

Titel bedacht bij Rock Strangers

Om Oostende cultureel te situeren, stoffeert Didden zijn tentoonstelling met werk van onder andere ‘James Ensor, Léon Spilliaert, Thierry de Cordier maar ook van cineast Henri Storck.

Marc Didden kwam vorig jaar een week bezinnen in Oostende om te beslissen of hij al of niet het curatorschap van de expo zou aannemen. “Ik herinner mij ook dat ik al wandelend ter hoogte van de Rock Strangers de titel ‘Con Amore’ bedacht.”

Ooit liet Claus noteren: “Ik ben niet van Gent, ik ben van Oostende” en de cirkel is rond als zijn weduwe Veerle De Wit later zijn asse aan de zee toevertrouwt vanop het Westerstaketsel.

(ML)

‘Hugo Claus – Con Amore’ loopt nog tot 27 mei in Bozar, Ravensteinstraat 23 in Brussel. Meer info op www.bozar.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier