Expo Afrikaanse kunstenaars in Directeurswoning en Muze’um L

Een beeld met machetes op De Munt kondigt de Afrikatentoonstelling aan. (Foto SB) © (Foto SB)
Redactie KW

Met een blikvanger op De Munt wordt dezer dagen een tentoonstelling aangekondigd die kadert in de samenwerking tussen Roeselare en de Beninese stad Dogbo. De Afrikaanse kunstwerken zijn te zien in De Directeurswoning en Muze’um L.

Huis van de Vrede heet het kunstwerk gemaakt uit achthonderd machetes dat momenteel op het plein van De Munt staat. Het is van de hand van Freddy Tsimba. Deze Congolees smeedt kunstwerken uit diverse ijzeren objecten en het stuk maakt deel uit van de expositie Kunst uit Afrika, een initiatief van Tse-Tse Art Gent, Stad Roeselare en De Spil.

Deze expo kadert in de samenwerking Roeselare-Dogbo. Sinds 2010 werkt Roeselare samen met de stad uit het West-Afrikaanse Benin. De voorbije jaren werd ter plaatse gewerkt aan geboorteregistratie en werd geholpen bij de heraanleg van de markt van Dogbo. Maar Dogbo moet ook een gezicht krijgen in Roeselare.

GUELEDEMASKERS

Vorig jaar werd al een pleintje in het stadspark omgedoopt tot Espace Dogbo. Dit jaar staat kunst centraal. De curator van het project is Dirk Vercruysse van de galerie Tse-Tse in Gent. Hij is een expert in hedendaagse Afrikaanse kunst en staat ook dicht bij de kunstenaars.

In Roeselare staan werken opgesteld van de Beniners Kifouli Dossou, Benjamin Deugenon en Simonet Diokou. Daarnaast maken de Zuid-Afrikaan Mbongeni Buthelezi en de Congolees Freddy Tsimba de tentoonstelling Afrika omvattend. Deze laatste exposeerde onlangs nog in de Beaux Arts in Londen wat toont dat de kunstenaars niet van de minste zijn.

De expositie loopt gelijktijdig in De Directeurswoning en in Muze’um L. Daar zijn vanaf 10 juni elf Gueledemaskers te zien van Kifouli Dossou. Ze verwijzen naar de voodoocultuur die inherent verbonden is met het leven in Benin. Dossou werd geboren in een familie van beeldhouwers.

UNESCO

Zijn vader maakte beeldjes van tweelingen en verkocht ze op de markt. Zijn grootvader beitelde Gueledemaskers, een traditie die zijn kleinzoon nu verder zet. Zo’n beelden bestaan uit twee delen. Bovenaan is een gezicht van een vrouw te zien met de karakteristieke gezichtsdecoraties van de Yoruba. Bovenop is telkens een scène afgebeeld, een boodschap, een anekdote of een fabel. De Geuledetraditie behoort sinds 2008 tot het cultureel immaterieel erfgoed van Unesco.

De tentoonstelling op beide locaties loopt tot en met 1 juli. De Directeurswoning is open van woensdag tot en met zondag van 14 tot 18 uur. In Muze’um L kan je terecht elke zondag van 14 tot 17 uur. De Directeurswoning, H. Consciencestraat 10 in Roeselare. Muze’um L vind je in de Bergstraat 23 op de Zilverberg in Rumbeke. Door het muze’um loopt de lichtmeridiaan 3°7’45”.

Diezelfde meridiaan loopt ook door Benin. (Bart Crabbe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier