Erwin wil Hooglede op unieke manier in beeld brengen

Erwin poseert bij de foto die hij genomen heeft in Cuckmere Haven in Engeland. © (Foto JT)
Redactie KW

Erwin Acke uit de Molenstraat kreeg op twaalfjarige leeftijd een fototoestel cadeau. Dit was voor hem de aanzet om met fotografie aan de slag te gaan. Intussen is hij al zowat een halve eeuw bezig en Erwin blijft gepassioneerd met zijn hobby in de weer.

Erwin Acke (62) en zijn vrouw Marleen Van den Berghe (58) zijn oorspronkelijk afkomstig van Gent. In 1981 verhuisde het koppel naar Roeselare, waar Erwin bedrijfsleider werd bij Sanac. Het bedrijf Sanac verpakt zaden voor hobbytuinders. “Een vijftal jaren geleden zijn we verhuisd naar de Molenstraat in Hooglede”, opent Erwin. “Dit was eigenlijk vrij toevallig. Er was een omleiding in de Bruggestraat en mijn vrouw zag het huis in de Molenstraat staan en zo zijn we hier terecht gekomen. Toch keren we nog zowat wekelijks eens terug naar het Gentse.”

Het koppel heeft met Thomas en Lucas twee zonen.

Reportages

Erwins hobby als fotograaf stamt vanuit zijn kindertijd. “Op mijn plechtige communie kreeg ik een fototoestel en dan ga je daar natuurlijk mee aan de slag. Het sprak me wel aan en zo is dat uitgegroeid naar een volwaardige hobby. Je groeit erin, je koopt je een beter toestel aan en vervolgens stop je niet meer. Ik ben er zowat dagelijks mee bezig en ik ben ook lid van het fotocollectief Zinkae in Gent. Jaarlijks houden we met Zinkae een fototentoonstelling.”

“Er is nu eenmaal een groot verschil tussen een foto nemen en een foto maken”

Erwin houdt van verschillende aspecten van de fotografie. “Ik doe zowel aan documentairefotografie, straatfotografie als conceptuele fotografie. Zo zou ik graag in de toekomst eens de gemeente Hooglede in beeld brengen op een manier die nog nooit eerder vertoond is. Op een manier waarbij iedereen denkt van: zo had ik dat gebouw of die straat nog nooit eerder bekeken. Momenteel heb ik al een fotodatabase uitgebouwd met beelden uit het Hoogleedse straatleven. Die foto’s heb ik ook ter beschikking gesteld van de gemeente. Ik help ook mee als vrijwilliger bij De Gulden Zonne en zo heb ik dan ook een reportage gemaakt toen Raymond van het Groenewoud kwam optreden.”

Foto’s met iPhone

Dat Erwin gebeten is door de fotomicrobe wordt duidelijk wanneer hij grote stapels fotoboeken bovenhaalt. “Momenteel ben ik bezig een collectie fotoboeken aan het aanleggen. Zo doe ik enerzijds inspiratie op en probeer ik het idee achter de foto te doorgronden want er is nu eenmaal een groot verschil tussen een foto nemen en een foto maken. Het is namelijk even belangrijk om even veel rekening te houden met wat je niet in beeld brengt dan met wat er op de foto komt. Ook op het gebied van fototoestellen varieer ik wel. Ik ben een fan van Fujifilm, maar ik neem eveneens ook foto’s met de iPhone. Het beste toestel is steeds het toestel dat je in je nabijheid hebt. Niet het toestel is interessant, wel de creatie en het inzicht die tot de foto leiden.”

Eigen magazine

Af en toe volgde Erwin wat les, maar het merendeel ontdekte hij zelf al doende. “Bij cursussen krijg je vooral technische uitleg. Ik vind de visie achter een foto veel belangrijker dan de techniek. In 2015 startte ik voor mezelf met een magazine te maken, MagGezien genaamd. Inmiddels heb ik al vier exemplaren uitgebracht. Verder doe ik ook geregeld mee aan wedstrijden en ik viel toch al een aantal keren in de prijzen. Kortom, mijn hobby is een ware passie geworden. Je kunt van veel zaken mooie beelden maken, maar mijn voorkeur gaat toch uit naar het spontane. Ook het suggestieve spreekt me aan. Ik vind het fijn als mensen een tafereel zien op een foto en zich erbij vragen stellen.” (JT)

Erwin is op zoek naar gelijkgestemde zielen met een grote passie voor fotografie om samen te praten over het onderwerp. Geïnteresseerde mensen mogen altijd contact opnemen met Erwin via erwin.acke@yucom.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier