Ensor droomt van parelmoer in Mu.ZEE

Mu.ZEE-directeur Phillip Van den Bossche en curator en KMSKA-directeur Herwig Todts bij een van Ensors vele zelfportretten. © ML
Redactie KW

De Ensorverzameling van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen zijn voor meer dan een jaar op bezoek in Mu.ZEE in de geboortestad van de meester.

Uit de tentoongestelde werken van de expo ‘Dromen van parelmoer’, 30 schilderijen en een groot aantal tekeningen, leren we dat Ensor de meest uiteenlopende technieken, genres en voorstellingswijzen exploreerde. “In tegenstelling met wat soms beweerd wordt, streefde de kunstschilder naar artistieke diversiteit, naar verschillende stilistische , iconografische en technische alternatieven. Zo wilde hij zijn publiek in vervoering brengen”, zegt directeur van het KMSKA en curator van deze tentoonstelling Herwig Todts.

Er zijn 3 thematische ensembles: landschappen en fantastische composities, stillevens en jonge burgervrouwen. Daarnaast krijgen we een blik achter de schermen van het Ensor Research Project: met behulp van geavanceerde beeldtechnieken worden Ensors creatieve processen bestudeerd. De afgelopen jaren werd de Antwerpse collectie te zien in New York, Chicago, Los Angeles, Tokyo, Bazel, Kopenhagen en Utrecht. Tot 16 juni 2019 zijn ze dichter bij huis te genieten.

(ML/foto ML)