Ensemble Respiro op Italiaanse concertreis: “Volgend jaar opnieuw”

Ensemble Respiro trok met een 25-tal muzikanten en partners een week lang op concertreis naar Italië. © GF
Redactie KW

Een 25-tal muzikanten en partners van het Kortrijkse muziekensemble ‘Ensemble Respiro’ gingen op concertreis naaar Civitella d’Agliano in Italië. “Schitterende ervaring om buiten te kunnen spelen voor een enthousiast dansend publiek”, glundert voorzitter Katrien Demoen.

“Na onze concertreis naar Perpignan in 2013 wilden we nog zoiets doen”, aldus voorzitter Katrien Demoen die samen met muzikante Grietje Bruynooghe de reis organiseerde. Deze zomer trok de groep dus vol enthousiasme naar het zonnige Italië.

Barokdansen

Het ensemble speelde eerst in de stad Perugia, in de centraal gelegen provincie Umbrië. “Elk jaar organiseert Accademia Amsterdam daar muziekstages, maar je kan er ook dansstages voor barokdansen volgen. Wij werkten met de dansers van de Accademia samen om een optreden te geven met muziek en barokdans.”

“De pastoor nodigde ons al uit om volgend jaar terug te komen” – voorzitter Katrien Demoen

“Het was een schitterende ervaring om buiten op het podium muziek te spelen terwijl de dansers zich konden uitleven”, zegt Katrien. “Ook het publiek werd erbij betrokken. Eerst werden de dansen aangeleerd en daarna uitgevoerd. We hadden eigenlijk echt veel succes!”

Ensemble Respiro op Italiaanse concertreis:
© GF

Met de tractor naar de ‘concertzaal’

Onder leiding van dirigent Francis Michels werden nog drie concerten met religieuze muziek en Italiaanse renaissancedansen gespeeld in het historische kerkje van Civita de Bagnoregio, een dorpje dat in de jaren 1700 door een aardbeving afgescheurd werd van het hoofddorp, en dat langzaam afbrokkelt.

Civita de Bagnoregio staat op de wereldlijst van de 100 meest kwetsbare gebieden en is enkel bereikbaar via een steile voetgangersbrug van 400 meter lang. “De weg naar de ‘concertzaal’ met een spinet, twee contrabassen en een cello was dan ook niet eenvoudig, maar met behulp van een kleine tractor werden alle instrumenten veilig naar het dorpje gebracht.”

Musica dal Mondo Festival Internazionalehttps://www.facebook.com/MusicaDalMondo/https://www.facebook.comFacebook1281

Ballo in Piazza

video Ballo in Piazza: workshop aperto a tutti
Accademia Amsterdam in collaborazione con l’ensemble di musica antica “Respiro” (Belgio)
Mercoledì 26 Luglio 2017, ore 18 in Piazza della Repubblica.

Comune di Perugia
Teresa Severini

Accademia Amsterdam
Onno Verschoor

Geplaatst door Musica dal Mondo Festival Internazionale op zondag 30 juli 2017

video1.0https://www.facebook.com/MusicaDalMondo/videos/1498586456846408/500

Er werd muziek gespeeld en gezongen. “De toeristen die onverwacht een concert konden meepikken waren enthousiast, net zoals de muzikale pastoor die ons uitnodigde om volgend jaar terug te komen.” Ensemble Respiro kijkt er al naar uit om een nieuwe reis te organiseren. “Onze concertreis was een lange gelukkige week. We zijn één happy family“, besluit Katrien.

(EDB – foto GF)