Emotionele Piet Huysentruyt stelt uniek project voor

Redactie KW

In zijn vroeger restaurant in Wortegem-Petegem deed (televisie)kok Piet Huysentruyt zijn plannen uit de doeken om een onvindbaar boek van hem nieuw leven in te blazen.

Eigentijds & Eigenzinnig. Dat is de titel van het boek dat Piet Huysentruyt en foodfotograaf Tony Le Duc in 1997 uitbrachten. “Een boek dat zijn tijd ver vooruit was”, aldus Tony Le Duc, die ondertussen met onder meer Sergio Herman actief is bij Uitgeverij Minestrone. “Er kwam een vraag vanuit Nederland, waarna ik Piet opbelde om iets met dat boek te doen. Vandaag is het praktisch onvindbaar, maar het wordt nog vaak als referentie gebruikt door de huidige generatie jonge chefs. Piet was indertijd een visionair en het boek is verre van gedateerd. Ook Pieter van Doveren, die aan het eerste boek meewerkte, had niets anders dan lof voor Piet, wat hem dan weer zichtbaar tot tranen toe bewoog.

PH9715

“We wilden niet zomaar een herdruk van het boek”, aldus Piet. “Naast de integrale heruitgave worden de gerechten in een tweede boek verder uitgediept, volgens de nieuwste keukentechnieken. Het project heet PH 9715, wat verwijst naar mijn initialen en de jaartallen 1997 en 2015. Er zullen slechts 2.500 exemplaren gemaakt worden. Daarna is het over en uit. Met dit is de cirkel rond.”

Dat betekent niet dat Piet stilzit. Momenteel zijn er verbouwingswerken aan Likoké, zijn restaurant in Zuid-Frankrijk, dat begin maart opnieuw de deuren opent. Later dit voorjaar is hij nog te zien met een nieuw programma op Vier.

Er wordt nog volop gewerkt aan het boek, maar je kan wel al een exemplaar reserveren via de website www.ph9715.com. Midden juni zijn de boeken klaar.

(BVB)