Elsje Helewaut aan de vooravond van Brugse voorronde: “Humo’s Rock Rally veranderde ons leven”

Elisa Waut won destijds een camionette met Humo's Rock Rally. "We hebben die toen verkocht en met de winst nieuwe instrumenten aangeschaft", zegt Elsje Helewaut. © Davy Coghe

Vijf Brugse bands zetten zaterdag hun beste beentje voor tijdens de Brugse voorronde van Humo’s Rock Rally in Cactus Club. De belangrijkste wedstrijd in haar soort bestaat 40 jaar en daarom gingen we nog eens aankloppen bij Elsje Helewaut. Zij won in 1984 Humo’s Rock Rally met haar popgroep Elisa Waut. “Ons leven zou er helemaal anders uitgezien hebben als we toen niet hadden gewonnen.”

Elisa Waut bestaat vandaag nog altijd uit Elsje, haar broer Hans en haar partner Chery Derycke. “Hans en ik hadden niet de ambitie om deel te nemen aan Humo’s Rock Rally, maar Chery wist ons te overtuigen. Maar met winnen waren we totaal niet bezig”, begint Elsje. “Zelfs toen we in de finale stonden, dachten we nog dat we geen kans maakten. Het scheelde geen haar of we waren al terug naar Brugge vertrokken voor Guy Mortier de winnaar bekendmaakte. We dachten dat we toch niet zouden winnen en Hans moest de dag erna naar school. Maar Chery kon ons overtuigen om toch te blijven.”

Deuren geopend

De rest is geschiedenis en Elisa Waut stapte een andere wereld binnen. “Humo’s Rock Rally winnen heeft ontzettend veel deuren voor ons geopend. Niet in die zin dat men al met een platencontract stond te zwaaien toen we nog maar van het podium stapten, maar het gaf wel de aanzet tot een platencontract enkele maanden later. Eigenlijk heeft die overwinning heel ons leven veranderd. Het heeft ons bekend gemaakt en hierdoor kregen we veel kansen. Zo hebben we The Bodyshop geïntroduceerd in België, werd ik het gezicht van Greenpeace en kregen al onze projecten en de zaken die we opgericht hebben media-aandacht. Ik kan natuurlijk niet zeggen hoe ons leven er had uitgezien als we de Rock Rally niet hadden gewonnen, maar ik weet zeker dat het helemaal anders zou geweest zijn.”

Vandaag baten Elsje en Chery de Ark van Zarren uit. Die bestaat uit enerzijds een woonwinkel langs de Nieuwstraat in Brugge en anderzijds een bed & breakfast in Zarren. “Maar we bleven actief in de muziekwereld. Zo hebben we met ‘Ark’ spirituele muziek gemaakt en met Elisa Waut brachten we drie jaar geleden nog het album Portraits and Landscapes uit. We hebben niet van muziek ons beroep gemaakt, maar we blijven er dus wel mee bezig.”

Liefde voor muziek

Deze Brugse bands geven het beste van zichzelf zaterdag tijdens de voorronde in de Cactus Club: How Tsunami!, Topanga, Budget Trash, Giraffic en Tuk Tuk Thailand. Of Elsje goeie raad heeft voor de Brugse deelnemers, willen we nog weten. “Ik merk dat de ambitie soms heel groot is. Daarom geef ik al jaren dezelfde raad: neem deel voor de liefde voor de muziek, niet om bekendheid te verwerven. Dat laatste mag absoluut de drijfveer niet zijn”, besluit Elsje.

(BC-foto Davy Coghe)

De voorronde van Humo’s Rock Rally vindt plaats op zaterdag 10 februari om 19 uur in de Cactus Club, Magdalenastraat 27. Tickets via www.cactusmusic.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier